Mehmedović: Pozivam generale Armije BiH i Udruženje generala BiH da kažu šta oni znaju

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u državnom parlamentu reagirao je nakon što je u službenom programu 27. godišnjice operacije “Oluja”, koji je direktno prenošena putem TV-a, od strane službenih spikera iznesene tvrdnje da je HV spriječila genocid nad Bošnjacima u Bihaćkoj krajini omogućivši deblokadu.

– Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović već mjesecima iznosi istu tezu, a godinama se to nameće u izjavama bivših i sadašnjih funkcionera Hrvatske kao što je npr. bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić. Nažalost, iz BiH se ne odgovara na takve navode i pitam se zašto se dopušta da se Hrvatska neometano nameće kao spasilac Bošnjaka od genocida 2 u Bihaćkoj krajini i kome to u političkoj eliti kod Bošnjaka odgovara i zašto se o tome uporno šuti. Da li nam se time šalje signal da će nam Hrvatska pisati istoriju i da smo prećutno prepušteni pod hrvatsku interesnu sferu – upitao je Mehmedović.

On je pozvao generale Armije BiH i Udruženje generala BiH da odgovore na navode izrečene u službenom protokolu i programu 27. obljetnice vojno redarstvene operacije Oluja, ali i političku elitu bosanskih stranaka da kažu šta znaju o tendecioznom nametanju Hrvatske kao spasioca Bosne i Bošnjaka od drugog genocida i prepuštanju pod hrvatsku interesnu sferu.

– Isto je u svom govoru u službenom programu obilježavanja rekao i hrvatski premijer Plenković. Dakle, to nije ni Milanović ni Plenković već jasan novi jedinstveni hrvatski kurs koji želi označiti dominaciju, tutorstvo i pokroviteljstvo Hrvatske nad BiH, Bošnjacima, mirom u BiH i Dejtonskim sporazumom. Ovo je jasna tendencija izgradnje istorijskog privida da je Hrvatska omogućila mir u BiH i da je bila faktor sprečavanja nastavka genocida. To tako nije niti će biti – poručio je Mehmedović.

Izvor vijesti: haber.ba