Meksikanci za šefa države prvi put u historiji izabrali ženu

Meksikanci su jučer izašli na historijske izbore na kojima se i očekivalo da će prvi put izabrati ženu za predsjednicu.

Sheinbaum (61) je dobila 57,8 posto glasova, a njena najbliža protivnica senatorica desnog centra Xochitl Galvez 29,1 posto, pokazala je anketa instituta Enkoll. Centristički kandidat Alvarez Maynez na trećem je mjestu s 11,4 posto glasova, pokazuje ista anketa, prenosi HINA.

Šef vladajuće stranke Morena Mario Delgado rekao je pristašama u Mexico Cityju da je Sheinbaum pobijedila s velikim postotkom. Sheinbaum, klimatska naučnica i bivša gradonačelnica Mexico Cityja dugogodišnja je saveznica sadašnjeg lijevog populističkog predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora, kojemu nije bilo dopušteno ponovno se kandidovati nakon šest godina na dužnosti.

Ona je odbacila tvrdnje opozicije da će biti “marioneta” Lopez Obradora, iako je obećala da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući i one koje su pomogle najsiromašnijim Meksikancima.

Gotovo 100 miliona Meksikanaca imalo je pravo glasa na izborima, kada se glasalo i za gradonačelnika glavnog grada, osam guvernerskih pozicija, oba doma parlamenta i niz drugih regionalnih i lokalnih pozicija.

Najveći izbori ikad održani u Meksiku bili su ujedno i najnasilniji u modernoj historiji, s ubistvom 38 kandidata. Nasilje je potaklo zabrinutost za demokratiju zbog zaraćenih narkokartela.

Jučer su dvije osobe ubijene na biračkim mjestima u državi Puebla. Pobjeda Sheinbaum predstavljala bi veliki korak za Meksiko, zemlju poznatu po mačo kulturi. Pobjednik bi trebao započeti šestogodišnji mandat prvog oktobra, pišu vijesti.

Izvor vijesti: haber.ba