Ministar Hopovac ostvario najveće povećanje plata u obrazovanju USK-a u zadnjih 10 godina

Nakon višegodišnjih štrajkova prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu i pokušaja da se skrene pažnja vladajućim strukturama na loš status ove populacije, muke su okončane dolaskom Almina Hopovca na čelo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a.

 

Potsjećamo, krajem marta ove godine predstavnici sindikata predškolskog i osnovnog te srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona sa Ministarstvom obrazovanja USK potpisali su sporazum u vezi povećanja plata uposlenim u prosvjeti USK-a. Time je okončana višegodišnja agonija uposlenih u obrazovanju Unsko-sanskog kantona i tihi rat koji je vođen na relaciji vlada-prosvjeta.

 

Sve je ostvareno zahvaljujući razumijevanju ministra obrazovanja Almina Hopovca koji i sam dolazi iz reda prosvjetnih radnika i vrlo dobro zna sve probleme koji muče ovu populaciju budžetskih korisnika.

 

Zahvaljujući ministru Hopovcu od aprila ove godine, plate prosvjetarima u ovom kantonu su izjednačene s ličnih dohocima drugih budžetskih korisnika i obračunavaće se po osnovici od 330 maraka umjesto po staroj osnovici koja je iznosila 302 marke, što je bio glavni zahtjev sindikalista.

 

To je ujedno i najveće povećanje plata uposlenima u obrazovnom sistemu Unsko-sanskog kantona u zadnjih 10 godina. Zbog toga ministar Almin Hopovac zaslužuje da ga prosvjetni radnici upamte kao čovjeka koji je imao razumijevanja prema njima i suosjećao sa problematikom koja ih muče, koju je na kraju uspješno riješio na zadovoljstvo svih učesnika u ovom višegodišnjem sukobu vlasti i prosvjetara USK.