TULIĆ:Sreća je što”Visoka medunarodna skola Cazin”nije imala medicinski fakultet

Čitanjem optužnice pred Sudskim vijećem Kantonanog suda u Bihaću nastavljeno je suđenje optuženima u slučaju  „Pero“ Admiru Hadžipašiću, Goranu Laloviću, Senadu Haurdiću, Refiku Ćatiću i Snežani Kočić te Visokoj međunarodnoj školi „Vita plus“ iz Cazina. Optuženi su zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja, primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem te za pranje novca.

Bihać, 08. februara – Prema navodima optužnice, koju u ime Tužilaštva USK zastupaju Adnan Tulić i Merima Mešanović, od 2016. do 2019. godine optuženi su stekli višemilionsku korist prodavanjem fakultetskih diploma kandidatima iz cijele BiH, Bihaća, Cazina, Bosanske Krupe, Zenice, Prijedora, Kalinovika, Ugljevika, Tuzle…

Radilo se na način da se Hadžipašić ili Lalović sastanu s kandidatima i dogovore detalje  „studiranja“. Potom je Snežana Kočić, uposlenica studentske službe, retroaktivno u matični list upisivala lažne podatke o upisu na fakultet te evidentirala položene ispite, na osnovu čega su dekani Senad Haurdić odnosno Refik Ćatić ovjeravali i potpisivali lažne diplome.

Iz optužnice je vidljivo da su najtraženije diplome bile one za zvanje inžinjera drumskog i gradskog saobraćaja, bachelora zdravstva, bankarstva, sigurnosti. Kandidati su novac uplaćivali „na ruke“ odnosno na račun Visoke međunarodne škole, a iznosi su se kretali od 3.000 do 9.350 maraka.

Admir Hadžipašić je uhapšen u novembru 2019. godine, a Tužilaštvo je najavilo izvođenje više od 5000 materijalnih dokaza i saslušanje  više od 80 svjedoka. Nastavak suđenja najavljen je za 28. i 29. februara.