Ministar Tutić se sastao sa Nevzetom Mujčinović

Almir Tutić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi Unsko-sanskog kantona razgovorao je danas sa predsjednicom Udruženja porodica šehida i poginulih boraca USK-a Nevzetom Mujčinović o programima rješavanja problema s kojima se suočava ova populacija.

Posebno je istaknuta problematika nezaposlenosti djece poginulih boraca.

Primjetno je da se djeca poginulih iseljavaju. Zbog nemogućnosti da se zaposle ta djeca, danas odrasli ljudi, prinuđeni su da napuštaju državu za koju su njihovi očevi dali svoje živote, ukazuje predsjednica Mujčinović.

Ministar Tutić prezentovao je program koji je usmjeren upravo na poticanje zapošljavanja ove kategorije iz boračkih populacija.

Jedan od glavnih programskih ciljeva Ministarstva, u ovom mandatu, je da u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje i drugim pravnim subjektima, pokrenemo projekt zapošljavanja i samozapošljavanja djece šehida/poginulih branitelja koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih u Federaciji BiH. Mi smo u budžetu Ministarstva za pitanje boraca i ratnih vojnih invalida za ovu programsku mjeru planirali iznos od 400 000 KM, kazao je ministar Tutić.

Tokom dana ministar za pitanja boraca i RVI Almir Tutić sa predsjedavajućim Skupštine USK-a Zikrijom Durakovićem obišao je radilište i provjerio kako teku radovi na izgradnji spomen obilježja na mjestu pogibije članova delegacije Republike Bosne i Hercegovine, na čelu s tadašnjim ministrom vanjskih poslova dr. Irfanom Ljubijankićem.

Izvođač radova kazao je predstavnicima kantonalnih vlasti da je završetak radova planiran u aprilu.