Objavljena je lista najsretnijih zemalja svijeta, evo na kojem je mjestu BiH

Dok su na prvom i posljednjem mjestu i ove godine Finska i Afganistan, a u zemljama bivše Jugoslavije, najbolja situacija je u Sloveniji, gdje su još sretniji nego prošle godine te su s 22. skočili na 21. mjesto na listi.

Bosna i Hercegovina ostvarila je napredak te smo sa 71. došli na 65. mjesto.

U Srbiji je također osjetno bolja situacija nego 2023. te su skočili s 45. na 37. mjesto na listi.

U Hrvatskoj je došlo do osjetnog pada opće sreće stanovništva. Prošle godine bili su na 48. mjestu, a u 2024. nalaze se na 63. mjestu na listi.

Crna Gora je ostvarila pad te su sa 67. pali na 76. mjesto. Makedonci su nešto sretniji nego lani i sa 87. mjesta su došli na 84. mjesto. Albanci su pak pali s 83. na 87. mjesto na listi.

Također je primijećeno da sreća milenijalaca opada svake godine. Nasuprot tome, zadovoljstvo životom u populaciji boomera raste s godinama. Stručnjaci kažu da podaci također pokazuju zabrinjavajući trend da mlađi ljudi u zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi doživljavaju ekvivalent “krize srednjih godina”.

Osam od deset najsretnijih nacija je u Europi, a Danska je zauzela drugo mjesto sa 7,58 bodova, otprilike isti rezultat koji su imali prošle godine. Island je zauzeo treće mjesto. Švedska, Izrael, Nizozemska, Norveška, Luksemburg, Švicarska i Australija zaokružile su prvih deset.

Ovogodišnje izvješće je prvo od početka sukoba između Izraela i Hamasa 2023. Izrael (5.) je postigao 7,34, daleko iznad Palestine (103.) koja je dobila oko 4,88. Obje su zemlje doživjele pad na globalnoj ljestvici sreće, preosi Klix

Izvor vijesti: haber.ba