Na snagu stupa tokom vikenda: Kako će se primjenjivati Zakon o zabrani pušenja

Za kršenje Zakona previđene su kazne i do 15.000 KM. „Dotezat“ će se u hodu

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji Bosne i Hercegovine ovog vikenda stupa na snagu.

U njemu je sve podrobno objašnjeno ko treba osigurati provođenje ovog zakona, koje su kazne, koja su izuzeća, kao i na koji način se mogu konzumirati duhanski proizvodi u ugostiteljskim objektima.

Odvojene zone

Naime, prema Zakonu, provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora u kojem je pušenje zabranjeno te u tim mjestima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja te tekst koji glasi: „Zabranjeno pušenje.“

Ustanove, preduzeća i druga pravna lica dužni su svoje akte uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona.

Kada Zakon stupi na snagu, pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone.

Pušenje će biti dozvoljeno i na aerodromima, i to u posebnim prostorijama za pušenje. Površina prostora i prostorije za pušenje u odnosu na veličinu objekta određuje se pravilnikom ugostiteljskog objekta, ustanove, odnosno aerodroma, a u ovim prostorijama zabranjeno je služiti hranu.

Za kršenje Zakona previđene su kazne i do 15.000 KM.

Također, pravno lice, vlasnik objekta, koje ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizičko lice, odnosno korisnik, koje konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.

Bez pepeljara

Ovaj zakon stupio je na snagu u maju prošle godine, s početkom primjene godinu od dana stupanja na snagu. On će se „dotezati” u hodu, zbog čega je ugostiteljima ostavljen period prilagodbe od još pola godine.

U Zakonu se navodi i da će se “kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”.

U skladu s navedenim zakonom, pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu. Također, nije dozvoljena upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetne osobe.

U objektima ne smiju biti ni istaknute pepeljare, kao ni druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela.

Objekti u kojima se poslužuje piće

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojem se isključivo poslužuje piće vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

U RS nema zabrane

U manjem bh. entitetu Republika Srpska nema zabrane pušenja, dok je u Hrvatskoj zabrana pušenja na javnim mjestima uvedena u aprilu 2009. godine, Crnoj Gori u avgustu 2019., a Sjevernoj Makedoniji u januaru 2010. godine. U Srbiji nema zabrane pušenja na javnim mjestima.