NAČELNIK BUŽIMA:ČASNO NOSIM PREZIME NANIĆ, RAHMETLI GENERAL I 505. VITEŠKA BRIGADA ĆE DOBITI MUZEJ KAKAV ZASLUŽUJU

Danas se navršava tužna 27. godišnjica pogibije rahmetli generala Izeta Nanića, komandanta 505. viteške bužimske brigade Petog korpusa Armije RBiH i dobitnika najvišeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan.

 

Herojski Bužim je tokom četiri godine uspješno i uz velike žrtve odolijevao napadima višestrukog agresora, odnosno pripadnika Vojske RSK, VRS, Arkanove Srpske dobrovoljačke garde, jedinica srbijanskog SDB-a i domaćih izdajnika iz APZP pod vodstvom zločinca Fikreta Abdića.

 

Upravo je sjećanje na lik i djelo rahmetli komandanta Nanića povod da ovaj tekst posvetimo kulturi sjećanja na herojske i odsudne dane za našu domovinu.

 

Mersudin Nanić, načelnik Općine Bužim, za Hayat.ba je govorio o bremenu nošenja prezimena Nanić i odnosu lokalne vlasti prema obilježavanju značajnih datuma iz perioda agresije i Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

 

Nikada nisam isticao da smo, pored zajedničkog prezimena, ja i rahmetli general Nanić rođeni na isti datum – 4. oktobra. S te strane mi je još veća draž i ponos što nosimo isto prezime. To je ujedno i obaveza i poteškoća da se održi časnim prezime generala Nanića – kazao nam je načelnik Nanić.

 

Ističe da je Bužim primjer dostojanstvenog obilježavanja značajnih datuma iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 

Bužim je primjer na koji način treba da se obilježavaju briljantne pobjede Armije RBiH. S obzirom na to da smo u julu obilježavali stradanja bošnjačkog naroda u Srebrenici, Prijedoru i ostalim stratištima, avgust možemo nazvati mjesecom pobjeda, kada mlađim naraštajima prenosimo istinu o pobjedama i viteštvu iskazanom tokom oslobađanja brojnih bh. gradova iz avgusta 1995. godine. Bužim je sinonim pobjeda i dostojanstvenog obilježavanja postignuća hrabrih bužimskih vitezova. Mogu kazati da se ljubav prema generalu Naniću prenosi iz godine u godinu na mlađe generacije. Danas smo obilježili manifestaciju ‘Put bužimskih vitezova’ uz učešće 700 do 800 mladih koji su prošli putem naših bužimskih vitezova. Lokalna vlast je proteklih 27 godina davala doprinos obilježavanju ove manifestacije. No, bez obzira na sve, ako ne postoji ljubav u narodu, onda ne bi bilo smisla oranizovati. Nama je posebno drago da imamo za koga organizovati ovakve događaje, posebno jer svaki puta budu masovno popraćeni – ističe načelnik Nanić.