NAJVEĆA PRIJETNJA OVOG LJETA: Svjetski stručnjaci pozivaju na AKCIJU – ove mjere se moraju preduzeti!

Azijski stršljeni ne predstavljaju veći rizik za ljudsko zdravlje od domaćih stršljenova, ali prijete pčelama i oprašivačima.

Prvi put su primijećeni u blizini Agena u Francuskoj 2004. godine, gdje su verovatno stigli sa jednom pošiljkom grnčarije iz Kine, nakon čega je nastavljen rast u Evropi. Insekti mogu da pojedu i do 50 pčela dnevno i skoro sigurno se “razmnožavaju i žive u Velikoj Britaniji”, upozorio je u martu Pol Heterington, direktor za komunikacije i angažman u dobrotvornoj organizaciji Buglife, prenosi Skynews.

Odjeljenje za životnu sredinu, hranu i ruralna pitanja (DEFRA) saopštilo je da ova vrsta još uvijek nije uspostavljena u Velikoj Britaniji, ali je rano hvatanje u zamku ključno za napore iskorenjivanja.

Ova informacija je stigla u trenutku kada je organizacija Vildlife and Countriside Link (VCL), koja predstavlja 83 organizacije za prirodu, upozorila da su nedavne poplave i temperature zagrijavanja povećale rizik da azijski stršljen poveća svoju koncentraciju na području Velike Britanije.

U Evropi još uvijek nisu u potpunosti razvijene metode koje garantuju potpuno istrebljenje stršljena bez nanošenja štete drugim populacijama insekata, biodiverzitetu i životnoj sredini.

Najčešći način borbe protiv stršljena do sada ostaje uništavanje njegovih gnezda od strane timova specijalista koji koriste insekticide. Ovo su radno intenzivne i skupe operacije.

Britanski su apelovali da se poveća budžet poveća sa postojećih 3 miliona funti na 9 miliona funti za finansiranje za borbu protiv ove invazivne vrste.

– Invazivne vrste su već jedna od najvećih pretnji za životnu sredinu Ujedinjenog Kraljevstva, ali i cijele Evrope. Oni takođe nanose milijarde funti štete godišnje kućama i preduzećima, pa čak predstavljaju rizik po zdravlje ljudi – rekao je Ričard Benvel, izvršni direktor VCL-a.

Izvor: Srbija Danas/Telegraf/

Izvor vijesti: haber.ba