Najviši zvaničnici EU osudili pokušaj državnog udara u Boliviji

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen oštro je kritikovala bolivijsku vojsku zbog pokušaja napada na vladinu palaču u La Pazu u nečemu što je izgledalo kao pokušaj državnog udara.

“Odlučno osuđujem pokušaje svrgavanja demokratski izabrane vlade Bolivije”, napisala je šefica izvršne vlasti EU-a na X.

“Evropska unija stoji uz demokratije. Izražavamo našu snažnu podršku ustavnom poretku i vladavini prava u Boliviji”, poručila je.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel također se oglasio na mreži X kako bi osudio akciju vojske.

“Snažno osuđujem vojnu pobunu protiv bolivijskog ustavnog poretka i demokratski izabrane vlade predsjednika (Luisa) Arcea”, napisao je. “Europska unija podržava demokraciju i bolivijski narod.”

Šef EU-a Josep Borrell rekao je da “Evropska unija osuđuje svaki pokušaj potkopavanja ustavnog poretka u Boliviji i svrgavanja demokratski izabranih vlada te izražava svoju solidarnost s bolivijskom vladom i narodom”.

Bolivijski predsjednik Luis Arce smijenio je čelnika bolivijskih oružanih snaga generala Juana Josea Zunigu optuživši ga za pokušaj državnog udara te su ga bolivijske vlasti uhapsile, objavila je u srijedu bolivijska državna televizija.

Prethodno je vojska pod zapovjedništvom Zunige izvela na središnji gradski trg u La Pazu oklopna vozila i vojnike u pokušaju državnog udara i upada u predsjedničku palaču, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba