HEROJSKI BUŽIM SLAVI DAN OPĆINE


Tijekom žestoke kombinovane autonomaško – srpske ofanzive na slobodni teritorij tadašnjeg Bihaćkog okruga, za borce i narod herojskog Bužima će 20. februar 1995. godine ostati jedan od najvažnijih datuma iz vremena odbrambeno – oslobodilačkog rata. Tog dana, prije 29 godina našem Bužimu stigla je još jedna satisfakcija, odnosno priznanje od strane vrha državne vlasti na čelu s rahmetli predsjednikom Izetbegovićem naprosto zbog toga što su Bužim i njegova 505. Vmtbr učinili u dotadašnjoj borbi protiv srbočetničkog agresora.

Ogromno priznanje je pristiglo u obliku Uredbe sa zakonskom snagom ratnog Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine kojom se obrazuje današnja općina Bužim. Za same građane tadašnje najmlađe općine u Bosni i Hercegovini dodjeljivanje statusa općine značilo je ispravljanje nepravde koju su Bužimljanima nanijele komunističke vlasti poslije okončanja Drugog svjetskog rata. Bužimljani su sa velikim oduševljenjem primili vijest da će ponovo imati svoju općinu nakon pola vijeka nepravde. Zaista bilo je vrijeme da se Bužimu vrati status općine. Naprosto zbog toga što su Bužimljani među prvima formirali brigadu za vrijeme brutalne agresije na našu domovinu, koju je osnovao i uspješno vodio Bužimljanin kroz nebrojene bitke i pobjede.

Također, formiranje općine bio je dodatni stimulans za borce 505. Vmtbr pred kojima su stajali novi izazovi u vidu predstojećih borbi u posljednjoj godini rata. U konačnici, formiranje Općine naišlo je na velike simpatije među borcima i narodom Bužima i još jače učvrstilo njihovo povjerenje u legalne institucije vlasti Republike Bosne i Hercegovinu na čelu s predsjednikom Izetbegovićem.

Uskvijesti. ba Aldin Nesimović