Njemačka bi trebala legalizirati abortus u prvih 12 sedmica trudnoće

Abortus je nezakonit u Njemačkoj, osim u određenim okolnostima kao što je rizik po život žene ili je žrtva nasilnog zločina. U tim slučajevima, postupak se mora obaviti u roku od 12 sedmica od začeća.

U stvarnosti, međutim, abortusi su široko dostupni, a krivično gonjenje izuzetno je rijetko.

Prošle je godine koalicija lijevog centra kancelara Olafa Scholza osnovala komisiju od 18 stručnjaka za medicinu, psihologiju, etiku i pravo, kako bi razmotrila moguća nova pravila.

Njene preporuke trebale bi biti objavljene tokom dana.

– Osnovna nezakonitost abortusa u ranoj fazi trudnoće je neodrživa – izjavila je članica komisije Liane Woerner, profesorica krivičnog prava na Univerzitetu Konstanz, na konferenciji za novinare uoči objavljivanja.

– Zakonodavci bi trebali poduzeti mjere i učiniti te abortuse legalnim i nekažnjivim – kazala je.

Komisija je također saopćila da prekidi kada embrij postane održiv, a procjenjuje se da je to oko 22. sedmice trudnoće, trebaju ostati zabranjeni i da bi zakonodavci trebalo da odluče o pravilima između rane i kasne faze trudnoće.

Na vladi će biti da odluči hoće li prihvatiti savjet komisije.

Neki članovi konzervativne opozicije saopćili su da će svaku planiranu reformu iznijeti pred Ustavni sud.

Prava na abortus postala su pitanje koje izaziva podjele među biračima u Sjedinjenim Državama i nekoliko evropskih zemalja.

Poljske izmjene zakona o pobačaju iz 2021. došle su na naslovice jer su konzervativne politike ukorijenile u jednoj od najpobožnijih katoličkih zemalja u Evropi. U ovoj je godini francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao kako želi da Evropska unija garantuje pravo na abortus u svojoj Povelji o osnovnim pravima.

Njemačka je 2022. ukinula zakon iz nacističke ere koji je sprečavao doktore koji su nudili prekid trudnoće da pruže bilo kakve detalje o proceduri, prenosi Reuters, piše FENA.

Izvor vijesti: haber.ba