Novalić predlaže smanjenje plata u javnom sektoru za 10 posto: Uštedu preusmjeriti za pomoć privatnom sektoru

Premijer FBiH Fadil Novalić u ponedeljak će se sastati s predsjednikom sindikata državnih uposlenika, a tema će biti saniranje posljedica koronavirusa. Jedan od prijedloga bit će smanjenje plata u javnom sektoru.

Cilj sastanka je pružanje finansijske pomoći za izlazak iz krize koja će nastati nakon utjecaja koronavirusa.

Kako saznaje Klix.ba, prijedlog će biti da se potpiše kolektivni ugovor po kojem će se državnim službenicima plate smanjiti za 10 posto, a novac će se preusmjeriti za pomoć privatnom sektoru.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdio je izvori blizak premijeru FBiH Fadilu Novaliću.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini koronavirusom su zaražene 94 osobe, a jučer je u Bihaću zabilježen i prvi smrtni slučaj. U petak je donesena odluka o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65, a već dan kasnije, u subotu, Federalni štab civilne zaštite donio je odluku o uvođenju policijskog sata koji počinje danas, od 18 do 5 sati i na snazi će biti do daljnjeg.

Očekuje se da će koronavirus ostaviti i velike posljedice na ekonomiju u našoj zemlji, posebno na realni sektor. Već je donesena odluka o odgodi plaćanja kredita na tri mjeseca, a veliki broj ljudi strahuje od otkaza. Plan je da mjera koju priprema kabinet premijera FBiH barem djelimično pomogne realnom sektoru.