OVO JE ROŠTILJ, KARIPSKI ROBIN HUD: Važi za NAJMOĆNIJEG čovjeka na Haitiju, a mnogi ga se sa RAZLOGOM PLAŠE – VIDEO

Džimi Kerizijer, poznatiji kao Roštilj, slovi za najmoćnijeg čoveka na Haitiju. Murali u sirotinjskim četvrtima kojima vlada upoređuju ga s argentinskim gerilcem Ernestom Če Gevarom. U intervjuima se predstavlja kao bogobojazni karipski Robin Hud i slavi borce za slobodu i agitatore poput Fidela Kastra, Tomasa Sankare i Malkolma Iksa.

“Sviđa mi se i Martin Luter King. Ali on nije voleo da se bori oružjem, a ja se borim oružjem”, rekao je Roštilj novinaru New Yorker-a kada su se upoznali prošle godine.

Zapanjujuća pobuna koju bande vode protiv vlade Haitija “katapultirala” je Kerizijera, 47-godišnjeg mafijaša s puškom, na međunarodne naslovnice – u čemu on očito uživa, prenosi Index.

Tokom prethodnih pet godina ovaj odmetnik, koji se pojavio kao portparol pobune protiv sad već bivšeg premijera Ariela Henrija, primio je niz stranih novinara na svoje gangstersko područje u nadi da će opravdati ono što naziva svojim plemenitim, iako krvavim, krstaškim pohodom u obrani izgladnele urbane sirotinje.

“Nisam lopov. Nisam uključen u otmice. Ja nisam silovatelj. Ja samo vodim socijalnu borbu”, rekao je Roštilj prošle godine za Associated Press.

U intervjuu za Vice 2022. godine, svoju odrpanu vojsku iz favela nazvao je “društveno-političkom strukturom i snagom koja se bori u ime ranjivih”. Stručnjaci kažu da je istina o Kerizijeru daleko komplikovanija i neugodnija.

Ko je Roštilj?

Rođen 70-ih godina, tokom brutalne i korumpirane vladavine Babija Doka Duvaliera, Kerazijer je jedan od osmoro braće i sestara. Otac mu je umro kad mu je bilo pet godina. Deca su odrasla u Delmasu, jednoj od zapuštenih zajednica Port-au-Prinsa kojima on sada upravlja, uz majku koja je na ulicama prodavala pečenu piletinu.

Prema njegovim rečima, zanimanje njegove majke je ono zbog čega je dobio nadimak Roštilj, iako mnogi tvrde da je navika spaljivanja svojih žrtava bila pravi razlog, piše The Guardian. Pre nego što se etablirao kao najuticajniji kralj bandi na Haitiju, bio je pripadnik policije. Radio je za Unité départementale de maintien d’ordre, odred za suzbijanje nereda čiji su članovi optuženi da su pucali u demonstrante.

Moto haićanske policije je “proteger et servir”: štititi i služiti. Ali Kerizijer, koji je takođe javno izrazio divljenje Frasoau Papa Doku Duvalieru, ocu Babija Doka, očigledno nije poštovao te vrednosti. Izbačen je iz policijskih snaga 2018. zbog navodne umešanosti u niz zločina, uključujući užasan masakr te godine u sirotinjskoj četvrti La Saline u kojem je ubijena 71 osoba, silovano sedam žena i zapaljeno 400 domova.

Roštilj sada vodi savez bandi “G9 Family and Allies” i negira svoju krivicu. Ali bivšeg policajca sankcionisali su i SAD i UN zbog njegovih navodnih zločina. G9 kontroliše neke od najvećih slamova Port-au-Prinsa i najvažnijih putnih žila kucavica što je omogućilo Kerizijeru da parališe zemlju u nekoliko navrata, prekine snadevanje benzinom i prisili škole i bolnice na zatvaranje.

“On je kriminalni biznismen”

“On je kriminalni biznismen. Godine 2020. zajedno s drugim mirotvorcima zamolio sam ga da prestane s napadima na četvrt Bel Air u Port-au-Prinsu i dao je neka obećanja. Ali nastavio je da pali ljudima kuće. On sasluša, ali na kraju učini ono što je u njegovom interesu”, rekao je Lui Henri Mars, direktor haićanske neprofitne organizacije Lakou Lape.

Govoreći za Financial Times, Mars je gangstera uporedio s vulkanom koji je stalno spreman da eruptira.

“Ima određenu karizmu, mislilac je, ali je takođe i nasilna osoba”, kaže Lape.

Poput mnogih haićanskih kriminalnih šefova, Roštilj je takođe čovek s političkim vezama na visokom nivou. Pričalo se da je blizak bivšem predsedniku Žovenel Moiz, čije je ubistvo 2021. otvorilo put sadašnjem haosu.

Neki sumnjaju da Roštilj ima političke aspiracije.

“Roštilj je prirodno nadareni političar. Kad sam ga upoznao, odmah sam znao da je on snaga na koju treba računati. On sebe vidi kao revolucionara koji se bori protiv mračne korupcije vlade i oligarha biznismena, ali on je najpre gangster”, napisao je dopisnik Sky Newsa Stjuart Remzi nakon njihovog susreta 2023. godine.

Izvor vijesti: haber.ba