Pilav: U Sarajevu se pojavio još jedan klaster vezan za sastanak koji se održao sredinom marta

Unatoč svim našim upozorenjima i naredbama, sada se nalazimo u situaciji da hvatamo klastere koji su nastali u vremenu kada je bila zabrana održavanja većih skupova, kazala je Pilav

Šefica Kriznog štaba KS-a Aida Pilav kazala je da sa današnjim danom Kanton Sarajevo ima šest klastera, a novi je vezan za sastanak koji se održao sredinom marta i koji je vođen sa većim brojem učesnika.

– Unatoč svim našim upozorenjima i naredbama, sada se nalazimo u situaciji da hvatamo klastere koji su nastali u vremenu kada je bila zabrana održavanja većih skupova, dodala je Pilav.

Istaknula je da je do sada ukupno bilo 129 testiranja na koronavirus, od čega je 15 pozitivnih slučajeva.

– Jučer se radilo nešto ubrzanije onako kako smo i najavili. Jučer su napravljena 22 testiranja, od čega je bilo pet pozitivnih slučajeva. Od ovih ukupno 15 pozitivnih slučajeva, jedan je sa smrtnim ishodom, navela je Pilav i dodala podatak da je 1699 građana u samoizolaciji, dok je 524 izašlo iz samoizolacije.

Pilav je također kazala da je smještaj 18 studenata koji su sinoć došli iz Italije, odnosno njihova karantenizacija u studentski dom Bjelave, prošla bez problema.

– Napravljena je epidemiološka anketa, zdravstveni pregled, svi su dobrog zdravstvenog stanja niko nije febrilan niti ima bilo kakav respiratorni simptom, osim što je zabilježeno da su bili umorni od puta. Brigu o zdravlju studenata preuzima Dom zdravlja KS-a uz kontinuirani nadzor epidemiološke ekipe. Ostavili smo ovaj dan da se odmore, a sutra ćemo obaviti testiranja bez obzira što su asiptomatski, ipak dolaze iz najugroženije evropske zemlje, zaključila je Pilav.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba