Plaža iz BiH među 100 najboljih plaža svijeta! Teško ćete pretpostaviti gdje se nalazi, i ne, nije u Neumu

Popularni britanski turistički portal Beachatlas nedavno je objavio listu 100 najboljih plaža u svijetu, a na listi se neočekivano za mnoge našla i jedna plaža u Bosni i Hercegovini.

“Beachatlas” nije napravio konvencionalnu listu, već su u razmatranje pored prirodnih ljepota, raznolikosti i kulture, uzeli u obzir i drugi kriterijume poput lifestylea, atmosfere mjesta i preporuka slučajnih posjetilaca pa se tako na listi našla i bosanskohercegocačka plaža u Jablanici!

“Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini je poznato po restoranima pored jezera u kojima se poslužuje odlična janjetina s ražnja, među najboljim na svijetu, čemu vjerno svjedoče uvijek puni parkinzi ispred ovih restorana. Kako je za veliki broj putnika Jablaničko jezero na putu ka moru, postoji lokalna izreka da ‘nisi ni bio na moru ako nisi pojeo janjetinu na Jablaničkom jezeru’. Jezero je takođe pogodno za kupanje, vožnju kajakom i kampovanje, sa mnoštvom apartmana i hotela na raspolaganju.”

U kreiranju ove liste pomogli su stručnjaci za putovanja i influenseri iz celog sveta.

Na listi se, pored Jablaničkog jezera, od regionalnih lokacija nalaze i Beogradski splavovi (50. mjesto), Sveti Stefan u Crnoj Gori (31. mjesto), Bačvice u Hrvatskoj (21. mjesto) te Viški podmorski tunel (59. mjesto) i Bled u Sloveniji (75. mjesto).

Lista, naravno, obiluje i najboljim svjetskim plažama, a prvo mesto zauzela je Bora Bora u Francuskoj Polineziji. Nakon nje slede južnoafrička plaža Boulders, Waikiki na Havajima, Kopakabana u Brazilu i Maya Bay na Tajlandu.

Izvor vijesti: haber.ba