Prihvaćen nacrt rezolucije o borbi protiv islamofobije

Glasanjem na Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, rezolucija “Mjere za borbu protiv islamofobije” usvojena je sa 115 glasova za, 44 suzdržana i nijedan protiv.

Pakistan je predložio rezoluciju, signalizirajući ujedinjeni front među državama članicama Organizacije islamske saradnje (OIC) u borbi protiv islamofobije na međunarodnoj sceni.

Rezolucijom se poziva na imenovanje specijalnog izaslanika UN-a za borbu protiv islamofobije. Nadalje, poziva države članice da poduzmu odlučne mjere protiv vjerske netolerancije, posebno usmjerene na islamofobiju.

Također se traži da generalni sekretar UN-a podnese izvještaj o implementaciji mjera i napora u borbi protiv islamofobije na Generalnoj skupštini ove jeseni.

U julu prošle godine, UN je usvojio rezoluciju kojom se osuđuje spaljivanje Kur’ana, nazivajući napade na muslimansku svetu knjigu “vjerskom mržnjom”. Istog mjeseca Generalna skupština UN-a donijela je rezoluciju koja osuđuje sve akte nasilja nad svetim knjigama kao kršenje međunarodnog prava.

Izvor vijesti: haber.ba