Plenković kandidat za šefa Evropske komisije?

Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) polako gubi potporu konzervativne grupacije evropskih strana za novi mandat na čelu Evropske komisije, tvrdi njemački “Bild” prema izvorima u političkim vrhovima EU, a prenosi “Jutarnji list”.

Eurokonzervativci tu pokušavaju pronaći zamjenu hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću ili grčkom predsjedniku Vlade Kirjakosu Micotakisu (Kyriakos Mitsotakis).

Male šanse
– I Plenković i Micotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za nasljednika Ursule fon der Lajen. Šuška se kao kandidatkinji i o predsjednici parlamenta Roberti Metsoli iz Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije te, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom marta, većeg talenta za govore nego Fon der Lajen – piše “Bild” u tekstu naglašeno nenaklonjenoj opciji da Ursula fon der Lajen dobije još jedan mandat na čelu Evropske komisije.

“Bild” citira člana Evropskog parlamenta iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) kojem su postavili pitanje o šansama da novi saziv ponovo izglasa sadašnji predsjednicu EK.

– Iskreno, šanse su s**nje…- izjavio je neimenovani zastupnik za “Bild”.

Čak i kad bi većina u EP za izglasavanje kandidata EP došla nadohvat ruke, ostaje pitanje po koju političku cijenu, kazao je isti izvor za “Bild”.

Tabloid ide i korak dalje tvrdeći kako Ursula fon der Lajen nema potporu za novu kandidaturu predsjednice EK čak ni unutar vlastite stranke CDU.

U prilog toj tvrdnji navode kako je CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate s portretima aktualne predsjednice EK. Iz CDU-a “Bild” je na tu temu dobio pojašnjenje kako se zaobilaženje lika predsjednice EK u kampanji primjenjuje iz taktičkih razloga.

– Fon der Lajen je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Piepera htjela unaprijediti na visoko plaćeno mjesto predstavnika malih i srednjih poduzeća u EU. Ali bilo je optužbi za nepotizam, čak i od povjerenika EU. Pieperovo imenovanje je ogorčeno odbačeno. Taj primjer pokazuje da Fon der Lajen ima moćne protivnike, uključujući unutar redova konzervativne stranačke porodice EVP, koja također uključuje CDU i CSU – komentira “Bild”.

Brojni partneri razočarani
Isti izvor je procijenio da aktuelna predsjdenica EK ima previše prepreka pred sobom, te da mora pridonijeti pobjedničkom rezultatu EPP u izborima za europarlament, zatim pridobiti koalicijske partnere, te napokon potporu šefova vlada članica EU.

“Bild” procjenjuje da su mnogi koalicioni partneri u njenom dosadašnjem mandatu razočarani.

Podsjetili su i na aferu s netransparentnom nabavkom cjepiva protiv koronavirusa od “Pfizera”, kao i na velik kritike na njen račun zbog nepotpunog svrstavanja na stranu Izraela u sukobu s Hamasom i Iranom.

List smatra da za Fon der Lajen problem predstavlja sve slabija popularnost i ugled francuskog predsjednika Emanuela Makrona koji joj je bio snažan oslonac u dolasku na čelo EK.

Detaljno se baveći političkom sudbinom Ursule fon der Lajen, “Bild” tek usputno predstavlja njezine moguće nasljednike,piše Avaz

Za Plenkovića list tek navodi da je nedavno dobio parlamentarne izbore u Hrvatskoj, a za Micotakisa da je vrlo utjecajan u Briselu.

Izvor vijesti: haber.ba