Počela najveća vojna vježba NATO od hladnog rata

Vježbe će trajati gotovo dvije sedmice, a učestvovaće 20.000 vojnika iz 14 zemalja. Norveški oficiri vodiće vježbu kojoj je cilj pripremiti snage za slučaj rata na sjevernom krilu NATO saveza. Nordic Response 24 (Nordijski uzvrat 24) odviće se na teritoriju Švedske, Norveške i Finske, a osim spomenutih zemalja, učestvovaće i Belgija, Britanija, Kanada, Danska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Španija i Sjedinjene Države.

“Vježba će prikazati operativne sposobnosti NATO-a, koheziju i volju za obranom svih članica NATO-a”, navela je finska vojska u saopštenju o vježbi.

Vojna vježba na evropskom sjeveru dio je šire NATO-ove vojne vježbe, pod nazivom Steadfast Defender 24, koja traje od januara do maja ove godine, od Švedske i Finske do Mađarske i Grčke. Riječ je o najvećoj vojnoj vježbi zapadnog saveza od hladnog rata.

Finska je posljednja zemlja koja je ušla u NATO, odbacivši tradicionalnu neutralnost, a od susjedne Švedske to se očekuje do kraja mjeseca. Vježba je, dakako, usmjerena opasnosti s istoka, iz Rusije.

Finska i Rusija u istoriji su ratovale, a dijele 1340 kilometara dugu granicu, prenosi Jutarnji.

Izvor vijesti: haber.ba