Znate li za izvor rijeke Jasenice u naselju Rodoč kod Mostara?

Jasenica izvire iz ponora smaragdno zelene boje, čija dubina navodno nikad nije izmjerena. O ovom izvoru kruže brojne legende. Niko pouzdano ne zna gdje je dno ovog vertikalnog otvora, pa je zato dobio naziv Bezdan, piše bosniainfo.

Sakriveno u drveću i šipražju, ovo mjesto je popularno kupalište lokalnog stanovništva iz naselja Rodoč.

Na ovom mjestu, osim intenzivnog cvrkuta ptica i žubora vode, vidimo i nevjerovatan pogled prema planini Velež, na istoku.

Zanimljivo je da je u ljeto 2015. godine na ovo mjesto dolazila ekipa sa Discovery Channela, u sklopu Balkan Cave Summita. Mostar je te godine privukao ronioce iz 15 evropskih država koji su istraživali podvodne pećine na lokacijama Buna, Bunica, Crno oko, Crno vrelo, Jasenica – Bezdan, Kajtazovina i Vrioštica. Tom prilikom u Mostaru je boravio svjetski prvak u ronjenju, Krzystof Starnawski. On je 2011. godine, zaronivši na čak 283 metra dubine, oborio svjetski rekord u dubinskom ronjenju.

Bosna i Hercegovina obiluje kraškim izvorima nevjerovatne ljepote. Poznato je da je izvor rijeke Bune najveći kraški izvor u Evropi.

Bosna i hercegovina je veoma bogata prirodnim bogatstvima. Treba učiniti sve da prirodu zaštitimo od zagađenja i devastacije, kaže Boris Trogrančić, autor snimaka i fotografija Bezdana.

“Nadam se da kroz svoje fotografije i videa barem malo skrećem pažnju na blaga koja imamo, i da ću određenom broju ljudi podići svijest o važnosti očuvanja prirode”, kazao je on.

Izvor vijesti: haber.ba