POČINJE ISPLATA NAKNADE ZA MART 2024. NEZAPOSLENIM DEMOBILISANIM BRANIOCIMA

Iznosi dječijeg dodatka za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto i personalne asistencije za ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe su od marta 2024. godine uvećani shodno objavljenoj prosječnoj mjesečnoj plati u Kantonu Sarajevo za prethodnu godinu na osnovu koje se direktno utvrđuju.

– Čim budu raspoloživi odgovarajući statistički podaci, krenuće se u proceduru izmjene (uvećanja) mjesečne novčane egzsistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina – najavljuju iz ovog resornog ministarstva.

Dječiji dodatak

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto – dječiji dodatak počinje od danas.

Isplata prava na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe, nosioce “Partizanske spomenice 1941” i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa očekuje se od četvrtka, 4. aprila.

Isplata naknada personalne asistencije za ratne vojne invalide – paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe započet će u petak, 5. aprila.

Isplata egzistencijalne naknade

Isplata egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina očekuje se od ponedjeljka, 8. aprila.

Svi korisnici koji promijene/zatvore bankovni račun trebaju o tome blagovremeno obavijestiti nadležnu općinsku službu, kako bi im sredstva mogla biti ispravno uplaćena, a s obzirom na način obrade i plaćanje naknada, bankovni račun mora biti jedinstven za jednog korisnika i isti za sve ‘branilačke’ naknade koje korisnik prima – npr. lična i porodična invalidina i kantonalno mjesečno primanje – ističu iz Ministarstva, saopćila je Služba za protokol i press KS. prenosi Hayat

Izvor vijesti: haber.ba