Politizacija ili redovna procedura: Izetbegović – Havić

KB Bihac

– Jučerašnja izjava direktora Kantonalne bolnice u Bihaću, dr. Hajrudina Havića, o tome da pacijenta, koji je jučer primljen sa potvrđenim koronavirusom, nisu željeti primiti na Klinički centar u Sarajevu, izazvala je reakcije tamošnjeg rukovodstva
BIHAĆ, 20. marta – U medijima je objavljen i odgovor direktorice Sarajevskog kliničkog centra, Sebije Izetbegović, u kojem ga ona poziva „da ne politizira i da samo radi svoj posao“. Nije riječ ni o kakvoj politizaciji, već o redovnoj proceduri, koje su se uvijek pridržavali, tvrdi direktor Havić. To što su tražili pomoć, bio je logičan potez, s obzirom na činjenicu da je ovaj Kanton prvi na udaru, da se očekuje prvi val zaraženih pacijenta i da bolnica raspolaže sa samo pet respiratora.

Što se tiče novozaraženog pacijenta, kojem je dijagnosticirana teška klinička slika uzrokovana koronavirusom, on je zbrinut na adekvatan način i trenutno se drži u stabilnom stanju. To što je od Kliničkog centra Sarajevo traženo da ga smjeste na svoj odjel, uobičajen je proces, koji se dosada uvijek dogovarao telefonskim putem, pojašnjava nam direktor Kantonalne bolnice, Hajrudin Havić. O transportu teških slučajeva, koji se ne mogu zbrinuti do kraja u Bihaću, dogovaraju dežurni liječnici u bolnici i Kliničkom centru i premještaj se vrši odmah, bez pismenog zahtjeva. Istom procedurom vodila se i juče dežurna na zaraznom odjelu, kada je dobila potvrdu da je riječ o koronavirusu.

Iako i u samom dopisu doktora Rusmira Baljića stoji da naš Kanton raspolaže sa samo pet respiratora, čini se da je važnije to što ih niko nije pitao za sugestije u vezi organizacije izolatorija i rada sa takvim pacijentima. Direktorica Sebija Izetbegović u svojoj izjavi drugim medijima navodi da je njihova infektivna klinika puna i da je u posljednje četiri godine ubrzana usluga prema pacijnetima iz Krajine. Jučerašnju izjavu direktora Havića osuđuje, riječima da politizira na jeftin način i da oni očekuju epidemiju, koja može imati teške razmjere. Međutim, ovdje se niko ne vodi podacima da za liječenje Krajišnika u Sarajevu, Zavod zdravstvenog osiguranja USK, izdvaja najviše sredstava u odnosu na druge kantone, da nemamo klinički centar i da smo najudaljenija regija od centra države, koja se više od dvije godine nosi sa migrantskom krizom. To znači da bi epidemija o kojoj se priča mogla eskalirati upravo u USK. Potvrđuje to i ministrica zdravstva, Nermina Ćemalović. Više informacija u Dnevniku RTV USK.