Potvrđena optužnica protiv Jasmina Mulahusića za izazivanje mržnje

U optužnici, u koju su novinari Detektora imali uvid, navodi se kako je Mulahusić od 2021. do 2023. godine kontinuirano putem svojih profila na društvenim mrežama objavljivao sadržaje prema osobama koje je medijski obrađivao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše s namjerom da kod njih i članova njihovih porodica izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, pa je tokom navedenog perioda javno pozivao na otpuštanje s radnih mjesta u institucijama BiH osoba srpske i hrvatske nacionalnosti.

Mulahusić je, kako se dalje navodi u optužnici, djelujući na ovaj način prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu s njihovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike da ih kazne, što su i učinili na način da su na njegovim javnim objavama ostavljali komentare izrazito prijetećeg i uvredljivog sadržaja.

U optužnici se navodi kako je Mulahusić ove radnje počinio u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u BiH, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost, te na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima.

Detektor je ranije pisao kako je Mulahusić u septembru 2021. bio uhapšen i saslušan kao osumnjičeni. Tada je Tužilaštvo navelo da se dovodi u vezu s osobama bliskim terorističkim organizacijama. Njegova Odbrana je na ročištu o prijedlogu za određivanje pritvora navela da nije saslušavan na okolnosti povezanosti s “Al-Kaidom”. Istog dana, Sud je odbio prijedlog Tužilaštva, a Mulahusić je pušten na slobodu bez mjera zabrane.

Iz Tužilaštva su ranije saopćili kako će navode optužnice dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza, saopćio je BIRN BiH.

Izvor vijesti: haber.ba