Povrede predsjednika Irana su opasne po život!

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, prema pisanju tamošnjih medija, nalazio se u helikopteru, koji se prilikom slijetanja našao u velikom problemu.

Prvi izvještaji govore da je helikopter u kojem je bio Raisi grubo prizemljio, objavila je državna televizija dodajući da su na mjesto incidenta upućene hitne službe.

Predsjednikov konvoj činila su tri helikoptera. Dok su dva od njih, s raznim ministrima i dužnosnicima, uspješno stigla do odredišta, helikopter koji je prevozio predsjednika Raisija imao je problema prilikom slijetanja.

Raisi je putovao u iransku pokrajinu Istočni Azerbejdžan. Državna TV objavila je da se incident dogodio u blizini Jolfe, grada na granici s Azerbejdžanom, nekih 600 kilometara sjeverozapadno od prijestolnice Teherana.

19:00 – Njemački NTV javlja da su prema informacijama insajdera povrede iranskog predsjednika Raisija opasne po život.

Još ima nade, ali informacije koje dolaze s mjesta pada helikoptera su veoma uznemirijuće, piše NTV.

To važi i za ministra vanjskih poslova, saznaje Reuters od insajdera, s prenosi NTV.

18:30 – Iranska državna TV ponovila je da još uvijek nema informacija o sudbini osoba koje su se nalazile u srušenom helikopteru te da se u ovom trenutku ne može potvrditi bilo kakva smrt ili povreda.

18:13 – Azerbejdžanski predsjednik Alijev je rekao da je Azerbejdžan spreman pružiti svu moguću podršku Iranu u vezi s helikopterskom nesrećom u kojoj se nalazio Raisi.

17:53 – Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku iz posjete granici s Azerbajdžanom, rekao je Reutersu iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

17:30 – Iran službeno potvrdio: Helikopter s predsjednikom prisilno sletio, ne znamo ništa

Ministar unutrašnjih poslova Irana potvrdio je da je došlo do problema prilikom slijetanja helikoptera koji je prevozio iranskog predsjednika Raisija.

17:20 – – SAD “pomno prate izvještaje o mogućem prinudnom slijetanju helikoptera u Iranu u kom su bili iranski predsjednik i ministar vanjskih poslova. U ovom trenutku nemamo više komentara – rekao je portparol State Departmenta za BBC

17:05 – Objavljen je navodni snimak s područja gdje se dogodila nesreća. Autentičnost se tek treba provjeriti.

16:53 – Iranska novinska agencija Fars je pozvala Irance da se mole za Raisija.

16:43 – Crveni polumjesec Irana poslao je dronove da pomognu u lociranju helikoptera. Dodao je da se nesreća dogodila u području Kalibara i Varzgana,piše Avaz

– Dronovi Crvenog polumjeseca i spasilački timovi raspoređeni su na lokaciju. Također, istražujemo šta se dogodilo – dodao je Mahmudi.

– Izvještaji pokazuju da se dogodila nesreća i svi timovi bi trebali biti na mjestu događaja kako bi sproveli istragu – rekao je.

16:34 – Iranska agencija Mehr javila je da je iranski predsjednik nastavio put cestom.

16:32 – Na teren je upućeno 16 spasilačkih timova i bespilotne letjelice, no zbog neprohodnosti terena, planinskih i šumskih uslova, kao i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno guste magle, akcija potrage i spašavanja će potrajati, javlja agencija Mehr.

Izvor vijesti: haber.ba