Prognoze italijanskog instituta: Kraj epidemije početkom maja

Epidemiološki scenario instituta je zasnovan na algoritmu koji u obzir uzima sve parametre pandemije, uključujući broj novih slučajeva, hospitalizaciju, oporavak pacijenata i stopu smrtnosti.

Naučnici očekuju da akutna faza pandemije bude okončana do sredine aprila.

Očekuje se da će sjeverni region Trentino-Južni Tirol ukinuti vanredno stanje 6. aprila, a dan kasnije bi to trebalo da učine centralni regioni Bazilikata, Ligurija i Umbrija, prenio je “Tanjug”.

Prema prognozi, region Lacio prestat će da objavljuje pojavljivanje novih slučajeva koronavirusa do 16. aprila, a očekuje se da sjeverni regioni Veneto i Pijemont, koji su bili među prvima koji su prijavili slučajeve koronavirusa, kraj epidemije proglase 14, odnosno 15. aprila.

Najteže pogođeni region, Lombardija, i njen administrativni centar Milano, proglasit će kraj epidemije do 22. aprila, susedni region Emilija-Romanja, drugi po broju potvrđenih slučajeva u Italiji, to će učiniti 28. aprila, a Toskana 5. maja.

Zamjenik ministra zdravlja Pjerpaolo Sileri, jedan od prvih oboljelih od koronavirusa, juče je izjavio da će vrhunac epidemije Italija ostaviti za sobom za oko 7 do 10 dana.

Prema zvaničnim podacima, u posljednja 24 sata u Italiji je od koronavirusa umrlo 812 ljudi, a u tom periodu zabilježeno je 1.648 novih slučajeva, što je rekordno nizak broj u poređenju sa prosječnih 3.000 dnevno.

Kako prenosi agencija, ukupan broj zaraženih od izbijanja epidemije u Italiji je 101.739.

Izvor vijesti: haber.ba