Putnicima iz Srbije uskoro potrebno ‘putno odobrenje’ za ulazak u EU

Jednokratna prijava za odrasle od 18 do 70 godina starosti bit će sedam eura, dok će za maloljetne i starije od 70 godina biti besplatna, a dobivena potvrda važi za putovanja u sve zemlje članice EU u naredne tri godine, prenosi Beta.

NATAS je još saopćila da su ovogodišnji ljetnji aranžmani poskupili 26 posto u odnosu na isto razdoblje 2023. godine, a tražnja je porasla 9,4 posto.

Najviše su poskupili aranžmani za Grčku, zbog rasta cijena smještaja i prijevoza, a najmanje za Crnu Goru, Hrvatsku i Italiju,piše Vijesti

Smještaj u Grčkoj, posebno u hotelima, poskupio je, kako je navedeno, 36,7 posto, u odnosu na 2023. godinu, a srbijanske turističke agencije su ove godine, smanjenjem marže kompenzirale to poskupljenje.

Dodaje se da su ponude srpskih turističkih agencija jeftinije u odnosu na ponude u zemljama u okruženju, a to se najviše odražava na plaće zaposlenih u turističkim agencijama koje su među najnižim u Srbiji.

Srbija se nalazi na petom mjestu po rastu broja stranih turista u 2023. godini, za 15 posto više nego 2019. godine, koja je najbolja godina turizma u svjetskim okvirima, podaci su Svjetskog vijeća za turiza

Izvor vijesti: haber.ba