Radončić odgovorio Dodiku: Policija entiteta RS neće biti na državnoj granici

“Direktor Granične policije BiH Zoran Galić tražio je pismeno pojašnjenje od Ministarstva unutrašnjih poslova RS i dobio zvaničan odgovor od Darka Ćuluma, direktora policije RS”, naveo je Radončić na svom Instagram profilu.

On je stavio na uvid javnosti Ćulumov odgovor na Galićev zahtjev i kao Galićev naknadni akt.


“Konstatacija na kraju Ćulumovog akta, kao i posljednji pasus Galićevog dopisa odlično objašnjavaju da obje policijske agencije rade isključivo u okviru zakona i da nema nikakvog izlaska na granicu ili entitetsku liniju”, poručio je Radončić.

U povodu Dodikovih najava o postavljaju punktova policije RS-a na entitetskoj liniji oštru izjavu jučer je dao i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je upozorio vlasti u RS-u da se ne upuštaju u takve avanture.

“Izjave Milorada Dodika o postavljanju punktova entitetske policije, u momentu dok cijela zemlja prioritetno radi na prevenciji zaraze koronavirusom, predstavljaju anticivilizacijsko, nemoralno i neodgovorno postupanje pojedinca. Dodiku bi bilo pametnije, a stanovnicima RS-a korisnije, ukoliko bi svoju energiju i budžetska sredstva usmjerio u poboljšanje zdravstvenog sistema i borbu protiv nevidljivog neprijatelja koji ne bira između administrativno-teritorijalnih jedinica u sastavu države BiH. Sramotni su pokušaji da se pandemija koronavirusa iskoristi za realizaciju političkih ciljeva i interesa SNSD-a”, rekao je Čampara.