Raspisan javni poziv u KS: Pomoć mladima u iznosu do 10.000 KM za rješavanje stambenog pitanja

Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo, objavljen je jutros.

Kako je potvrđeno iz Vlade Kantona Sarajevo, mladima koji budu ispunjavali uslove poziva bit će dodijeljena sredstva u iznosu do 10.000 KM.

Javni poziv objavljen je na web stranici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, a na ovom linku možete pronaći njegov sadržaj kao i obrazac za prijavu.

Rok za prijavu je 30 dana.

Javni poziv sadrži uslove za subvencioniranje, kriterije za bodovanje, dokumentaciju koju aplikanti moraju priložiti, te način prijave na javi poziv.

Podsjećamo, Vlada KS je na sjednici održanoj krajem jula donijela odluku da i ove budžetske godine, putem Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, subvencionira rješavanje stambenog pitanja mladih sredstvima u iznosu do 10.000 KM.

Subvencije će mladima biti dodijeljene za kupovinu stana ili kuće ili izgradnju kuće ili stana na području Kantona Sarajevo. Neki od uslova za ostvarivanje prava na subvenciju su starosna dob od 18 do 38 godina, državljanstvo BiH i prebivalište na području KS neprekidno najmanje tri godine, kao i da podnosilac zahtjeva i njegov bračni i vanbračni partner nemaju riješeno stambeno pitanje na drugi način. Uvjeti su i da je zaključen notarski obrađen ugovor o kupoprodaji stana ili kuće u periodu od 1. novembra 2021. godine zaključno sa današnjim danom. Također, kupoprodajna cijena stana ili kuće ne smije da prelazi iznos od 180.000 KM, prema ugovoru o kupoprodaji stana ili kuće.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba