Raste broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji: Studenti medicine zamjenjuju doktore?

Pored činjenice da svakodnevno raste broj zaraženih građana, veliki problem je i rast broja zdravstvenih radnika koji su u samoizolaciji, a samo u TK-u ih je više od 100 u izolaciji

U Tuzlanskom kantonu još sedam osoba je pozitivno na koronavirus, čime je broj pozitivnih slučajeva 37, računajući i 73-godišnju ženu koja je umrla prije dva dana. Među zaraženim su i tri zaposlenika tuzlanskog UKC-a, za koje se sumnja da su zaraženi dolaskom u kontakt, najvjerovatnije, sa supružnicima koji su zaposleni na Medicinskom institutu Bayer (bivši Centar za srce) u Tuzli. Ukupno je u TK-u zaraženo 15 zdravstvenih radnika.

Žarište u Špionici

– Prema informacijama iz UKC-a, veliki je broj zdravstvenih radnika supružnika, od kojih je jedno zaposleno u UKC-u, a drugo u Centru za srce. To je dovelo do toga da imamo tri pozitivne osobe i na UKC-u. U toku je analiza tih osoba, odnosno da li su bile prisutne na poslu, jer postoje i informacije da su neke od njih bile na bolovanju, kazala je kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić.

Prema ranijim izjavama direktora UKC-a dr. Vahida Jusufovića, više od stotinu zaposlenika UKC-a je u izolaciji, jer su bili u kontaktu sa zaraženim osobama iz Centra za srce. Svi zaraženi medicinski radnici su vezani za žarište u Centru za srce, dok žarište u naselju Srednja Špionica u Srebreniku još nije dovelo do zaraze medicinskog osoblja.

– U ovom trenutku nemamo pozitivnih na koronavirus zdravstvenih radnika, ali od prije su iz područne ambulante doktor i dvije sestre u izolaciji, kao i četiri laboratorijska tehničara, kazao je za Oslobođenje direktor DZ Srebrenik Ibrahim Zukić.

Činjenica da se povećava broj zdravstvenih radnika pozitivnih na koronavirus, kako je navela Čolić, ne predstavlja opasnost, jer je dio zdravstvenih radnika još prije nekoliko sedmica upućen kućama u želji da se zaštite od zaraze.

– Ako bude potrebe, tražit ćemo i pomoć od drugih kantona ili u osnovni rad uvoditi studente šeste godine Medicinskog fakulteta koji bi radili u službama porodične medicine, dok bi se iskusniji ljekari prebacili na UKC, rekla je ona.

A troje uposlenika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a, doktor, medicinska sestra i medicinski tehničar, nalaze se u kućnoj samoizolaciji od trenutka kada je potvrđeno da je žena koja je umrla u DZ Ilidža bila zaražena, potvrdio je za Oslobođenje Adem Zalihić, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS-a, pozivajući građane koji ih kontaktiraju, da daju istinite informacije kako ne bi ugrozili zdravstvene radnike i kako ne bi došlo do pada zdravstvenog sistema.

Druga oboljenja

– Naše ekipe su tokom vikenda bile u kućnim posjetama gdje se naknadno konstatovalo da su ti ljudi u samoizolaciji. Svaki naš uposlenik koji radi na terenu ode u potpunoj zaštiti, ali potrebne su nam informacije. Dok traje pandemija, pacijenti imaju i druga oboljenja, ali moramo to selekcionirati po stepenu ugroženosti, odnosno sumnje na Covid-19. Ako znamo sto posto da se radi o takvoj osobi, onda idemo sto posto zaštićeni. Ako je neko suspektan, idemo s drugom vrstom zaštite i ako je “običan” pacijent koji se ne dovodi u vezu s koronavirusom, idemo s običnom zaštitom, pojašnjava Zalihić.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba