Razorne posljedice suše u Italiji: Ugroženo 332 hiljade imanja i farmi

Italiju pogađa novi vreli talas, a najviše su na udaru područja koja su već pogođena sušom, navodi nacionalna konfederacija Coldiretti.

Posljedice će osjetiti skoro polovina, oko 46 posto italijanskih poljoprivrednika što je ukupno 332 hiljade imanja i farmi. Organizacija upozorava da je ovo alarm, jer toplotni talas s temperaturama do 40ºC zahvata cijelo poluostrvo. U dolini rijeke Po je zbog nedostatka vode ugroženo više od 30 posto italijanske poljoprivredne proizvodnje.

Nema vode, nema prinosa

U posljednjih nekoliko decenija nivo rijeke Po je na najnižoj tački. Velika sjeverna jezera imaju veoma malu količinu akumulirane vode. Jezero Maggiore je napunjeno samo 10 posto akumulacije, a Garda tek 30 posto. Poljoprivrednici se suočavaju s padom proizvodnje. Prinosi kukuruza su manji za 45 posto, a manji su i pšenice.

Durum ili tvrde pšenice, koja se koristi za izradu tjestenine, je manje za 30 posto, a krušne čak za jednu petinu. Manje je riže za 30 posto i voća za 15 posto. Zbog nedostatka razmjene vode u delti rijeke Po prinos dagnji i školjki je niži za 20 posto. Na desetine hiljada hektara su opustošili insekti, a poseban problem su štete koje izazivaju skakavci. Stočne hrane je manje.

Berba grožđa je počela, a očekuje se manji prinos za 10 posto. Ista situacija se predviđa i za masline.
Šteta 6 milijardi eura

Iz organizacije objašnjavaju da se suočavaju s razornim posljedicama suše i uticajem na proizvodnju. Šteta za sada iznosi 10 posto nacionalne proizvodnje što je 6 milijardi eura.

Italija nije samodostatna i ovisna je o drugim državama kada su u pitanju razne sirovine, od krušne pšenice, stočnog kukuruza do durum pšenice i ječma. Sve to mora da uvozi.

“Neophodno je hitno intervenisati mjerama kako bi se spasili usjevi i farme koje će u budućnosti biti u ozbiljnim poteškoćama”, rekao je predsjednik Coldiretti Ettore Prandini. Naglasio je da su Italiji potrebne nove akumulacije za prikupljanje prijeko potrebne vode, koja je neophodna za građane i privredu. Posebno je u poljoprivredi izražena ta potreba kako bi se povećala proizvodnja hrane.

U pet italijanskih regija proglašeno vanredno stanje zbog suše

Prandini kaže da su s nacionalnim meliracionim udruženjem Anbi razvili projekat i da se odmah može krenuti sa izgradnjom mreže akumulacionih jezera za prikupljanje 50 posto vode iz kiše. Kako je naveo, jezera će biti napravljena od lokalnog kamena, bez betona, i iskopane zemlje, a služila bi za prikupljanje kišnice i njeno korištenje u slučaju potrebe, piše portal Agroklub.ba.

Izvor vijesti: haber.ba