Remzo Bejtić heroj bez činova

Remzo Bejtić je rođen 19.08.1963. u Bihaću (Kostelima)
Među prvima se odazvao pozivima za odbranu domovine Bosne i Hercegovine.
Od Teritorijalne odbrane, Patriotske lige pa sve do 501. b.b. gdje je bio raspoređen u Izviđačko diverizantski vod lna čijem je čelu bio legendarni rahmetli Alagić Ibrahim BAHA. Kasnije biva raspoređen u brigadni izviđački diverizantsku četu 501. Tornado.

Remzo je više puta ranjavan u ratu. Prvi put ranjen je na Barakovcu pri zauzimanju četničkih zemunica 16.11.1992. u predjelu lijevog ramena te pluća. Mnogi su mu savjetovali da se ne vraća u jedinicu ali njegova želja za oslobađanjem Bosne i Hercegovine je bila jača od riječi doktora te se vraća u jedinicu. Ono što je vrlo bitno napomenuti je da ne postoji ratište u zoni odgovornosti 5. Korpusa da Bejtić nije bio na njemu.

23.7. 1995. god Remzo Bejtić doživljava teško ranjavanje u predjelu stomaka gdje su mu izvađeni bubreg, slezena, pola želudca, gušterača te oštećena pluća i jetra.
Ranjavanje ga je zadesilo kao Komandira prvog voda ali nikad nije činovan.
Remzo Bejtić je više puta novčano nagrađivan lično od strane Generala Dudakovića, više je puta od komande nagrađivan sa zahvalnicama te pištoljem sa posvetom.
U razgovoru sa pripadnicima Korpusa rekoše mi da je on očit primjer nepravde prema pojedincima u dodjeli zlatnog ljiljana je li ako je iko ispunjavao herojstvo za zlatnog ljiljana onda je to bio Remzo.
Nakon rata on je nastavio borbu ali ovaj put onu za zdravlje.Remzi su rane koje je zadobio 95′ curile sve do 2000.
Heroj iz rata sad živi miran i porodičan život ono što je iz rata iznio je invalidnosti od 90 % trajno.
O hrabrosti Remze se priča i nakon 25 godina od završetka rata…