Reprezentativcu Velsa dijagnosticiran rak limfnog sistema

Nogometašu engleskog Bournemoutha i standardnom reprezentativcu Velsa Davidu Brooksu (24) dijagnosticiran je Hodgkinov limfom, a ova informacija objavljena je na službenoj stranici kluba.

Riječ je o vrsti raka koja napada limfne žlijezde, a engleski mediji pišu da je ovaj nogometaš napustio reprezentativno okupljanje i nakon povratka u klub otkriveno je da boluje od drugog stadija ove vrste raka.

Navodi se da prve prognoze nisu dramatične i liječnici su sigurni da su rak otkrili dovoljno rano, no u ovom trenutku jednostavno nije moguće pretpostaviti koliko dugo će Brooksu biti van terena i da li je uopšte moguće da opet zaigra nogomet.
“Ovo je vrlo teška poruka za napisati. Dijagnosticiran mi je stadij 2 Hodgkinovog limfoma i naredne sedmice ću početi liječenje. Iako je ovo za mene i moju porodicu predstavljalo šok, prve prognoze su pozitivne i siguran sam da ću se potpuno oporaviti i opet igrati nogomet. Htio bih izraziti zahvalnost doktorima, medicinskim sestrama i osoblju koji su me liječili tokom proteklog perioda”, napisao je Brooks i nakon toga dodao:
“Iako cijenim što će biti medijske pažnje i interesa, želio bih zamoliti da se moja privatnost poštuje u narednim mjesecima, a ja ću informisati sve o mom napretku kada to budem mogao uraditi. U međuvremenu, hvala svima na porukama podrške i to mi mnogo znači.”

David Brooks karijeru je počeo u Sheffiled Unitedu za koji je nastupao od 2015. do 2018. godine, nakon čega je prešao u Bournemouth čiji je i danas član. Za reprezentaciju Velsa je debitovao 2017. godine.