Sa 74 novozaraženih koronavirusom i tri preminula današnji dan je dosad najteži za BiH

Od 5. marta kada su u Banjoj Luci utvrđeni prvi slučajevi koronavirusa u BiH, nijedan dan, kao ovaj današnji, nije imao toliko zabilježenih slučajeva zaraze ovim virusom.

Tokom današnjeg dana, naime, potvrđeno je čak 74 slučaja koronavirusa. Danas ih je najviše zabilježeno u Banjoj Luci, čak 17 novih slučajeva. Banja Luka je, inače, grad u kojem je najviše evidentiranih pacijenata zaraženih ovim virusom – 171.

Kada je riječ o drugim gradovima, osim Banje Luke danas je u Čitluku zabilježeno 12 novih slučajeva, u Širokom Brijegu 8, u Cazinu 6, Vitezu i Mostaru 5, Jablanici 4, Laktašima 3, Sarajevu i Srebreniku po 2, te Tuzli, Brčkom, Bosanskoj Krupi, Bihaću, Grudama, Kotor Varošu, Šipovu, Prijedoru, Bosanskoj Gradišci, Hadžićima po 1.

Nažalost, danas su zabilježena i tri sm.rtna slučaja osoba koje su bile zaražene koronavirusom i to u Bihaću, u Prijedoru i na Ilidži.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez večeras je izjavio da se u narednom periodu neminovno može očekivati dalji rast zaraženih koronavirusom u FBiH.

Čerkez je naglasio da je za sada epidemiološka situacija u FBiH stabilna, ali usporavanje širenja zaraze sve teže. Naglasio je da je praćenje žarišta epidemije sve teže i izazovnije.

Među 533 osobe do sada zaražene koronavirusom u BiH nalaze se i ljekari i medicinski radnici, što znači da je virus “ušao” u zdravstvene ustanove, koje su najvažnije u odbrani.

Inače, broj zaraženih koronavirusom večeras je u svijetu dostigao million. Najviše zaraženih u ovom momentu imaju Sjedinjene Američke Države i to više od 236.000. Na drugom mjestu je Italija sa više od 115.000 zaraženih.

The post Sa 74 novozaraženih koronavirusom i tri preminula današnji dan je dosad najteži za BiH appeared first on usn.ba.