Odzvonilo je hladnom vremenu: Očekuje nas pravo proljeće, suh i stabilan period

Suh i stabilan vremenski period je pred našom zemljom u trajanju od najmanje desetak dana. Meterolog Nedim Sladić kazao je da se područje naše zemlje nalazi pod utjecajem povišenog atmosferskog pritiska koji omogućava stabilne vremenske prilike.

Sutra će, kako Sladić tvrdi, privremeno oslabjeti pritisak, a s juga umjereno se u drugom dijelu dana naoblačiti, pa se u većem dijelu Hercegovine i centralne Bosne očekuje umjereno oblačno vrijeme u drugom dijelu dana. U ostatku zemlje uglavnom sunčano uz promjenjivu oblačnost. Temperature zraka bit će uglavnom između 8 i 14, a na jugu i sjeveru Bosne do 18 ºC.

“I subota će proticati u sličnom tonu. Prognozira se sunčano vrijeme u prijepodnevnim satima, a u drugom dijelu dana umjereno naoblačenje uslovljeno oblačnošću koja pristiže s juga kao posljedica ciklonalne aktivnosti u istočnom Sredozemlju zahvata uglavnom istočna, jugoistočna i centralna područja Bosne, dok se u ostatku zemlje prognozira mala do umjerena naoblaka i sunčanije vrijeme. Ipak, subota i nešto vjetrovitija, a u cirkulaciji sistema prevladavat će sjeveroistočno strujanje usljed razlike u pritiscima, povišenijeg na sjeveru i sniženijeg na jugu. Sjeveroistočnjak umjerene jačine u Bosni, dok u Hercegovini pojačana bura. Temperature zraka neće previše oscilirati u odnosu na petak, te se zadržava sličan raspon”, kazao je Sladić.

Ono pravo proljeće počinje u nedjelju, kada će po visini početi da struji sve topliji zrak s juga i jugozapada kontinenta, a osjetnije topliji zrak osjetit ćemo već u ponedjeljak, prvo na sjeveru zemlje, a potom njenim prelijevanjem u utorak i u cijeloj zemlji.

“Tada će, prema svim dostupnim izračunima prognoznih modela, prevladavati sunčano vrijeme a temperature zraka se kretati većinom od 18 do 24 ºC. Sunčano vrijeme potrajalo bi sve do kraja idućeg vikenda, 11. aprila 2020. godine. Jutra postepeno sve toplija, tako da se mraz nakon subote više ne očekuje u nižim područjima. Za sada nisu vidljiva nova izraženija zahlađenja. Prva polovina aprila je prilično suha na prognoznom materijalu”, kazao je Sladić.

The post Odzvonilo je hladnom vremenu: Očekuje nas pravo proljeće, suh i stabilan period appeared first on usn.ba.