SAD predstavile nacrt rezolucije UN o hitnom prekidu vatre u Gazi

Sjedinjene Američke Države su predstavile nacrt rezolucije VS UN kojom se poziva na „hitan prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca“ u Pojasu Gaze, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je to rekao tokom turneje po Bliskom istoku u okviru koje će posetiti Izrael u petak, javio je danas Frans pres.

Ključni pristalica Izraela, SAD, su stavile veto na ranije rezolucije Saveta bezbednosti o prekidu vatre u ratu koji traje gotovo šest meseci, protiveći se u februaru korišćenju termina „hitan“ u nacrtu koji je podneo Alžir.

U proteklim nedeljama je međutim Vašington pojačao pritisak na svog saveznika insistirajući da ekstremisti Hamasa moraju odmah osloboditi taoce otete 7. oktobra u napadima na Izrael.

Blinken je u Saudijskoj Arabiji izrazio nadu da će većina zemalja podržati rezoluciju SAD koja poziva na hitan prekid vatre povezan s oslobađanjem talaca.

On je za saudijski medij Al Hadat ocenio da će to biti snažna poruka, snažan signal.

„Naravno mi stojimo uz Izrael i njegovo pravo da se brani, ali u isto vreme je imperativ da fokus bude na civilima koji mogu biti povređeni i koji tako užasno pate, zaštiti civila, isporuci humanitarne pomoći njima“, rekao je Blinken.

Američki zvaničnici su pregovarali o alternativnom tekstu otkako su blokirali alžirski nacrt rezolucije koja poziva na „hitan humanitarni prekid vatre“ u Gazi krajem februara.

Ta alternativa koja se fokusira na podršku šestonedeljnom primirju u zamenu za oslobađanje talaca imala malo šanse da bude usvojena, rekli su diplomatski izvori.

Nova verzija u koji je uvid imao Frans pres naglašava „potrebu za hitnim i održivim primrjem da se zaštite civili na svim stranama, omogući isporuka osnovne humanitarne pomoći i ublažavanje patnji povezano sa taocima koji se još drže“.

Glasanje o ovom nacrtu još nije zakazano.

Blinken se sastao sa saudijskim ministrom spoljnih poslova Fajslaom bin Farhanom i prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom ubrzo posle dolaska u kraljevinu u sredu, prvu stanicu regionalne turneje u okviru koje će danas posetiti Egipat i sutra Izrael, prenosi Beta.

Izvor vijesti: haber.ba