Schmidt do kraja dana objavljuje odluke koje se tiču formiranja vlasti u FBiH

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, trebao bi do kraja dana objaviti odluke koje se tiču formiranja vlasti u Federaciji BiH.

 

Prema pisanju N1, Schmidt će ponovo iskoristiti bonska ovlaštenja i nametnuti odluke koje će se odnositi na deblokadu formiranja Vlade FBiH.

 

Izvjesno je da će Schmidt proglasiti amandmane na Ustav FBiH i da će prva odluka biti privremenog karaktera jer će se odnositi na aktuelnu situaciju, pošto federalna vlada nije formirana ni pola godine nakon izbora, a postojeća vlada je u tehničkom mandatu već četiri i po godine.

 

Kako je potvrđeno za N1 iz više diplomatskih izvora, opcija 2:1 koja bi značila da predsjednik i jedan potpredsjednik FBiH imenuju mandatara za sastav Vlade FBiH i tako nadglasaju drugog potpredsjednika više nije u igri.

 

Druga intervencija Schmidta, o kojoj još traje konačno usaglašavanje na najvišem nivou, a koja će također biti objavljena do kraja dana, bit će trajnog karaktera i odnosit će se na formiranje vlasti u FBiH nakon svih narednih izbora.