SDA: Uznemirujuća poruka iz Republike Srpske za Federaciju BiH

Odluka skupštinske većine u Republici Srpskoj da odbije sva četiri zaključka kluba “Zajedno za BiH” stvara opravdanu sumnju u namjere vlasti entiteta RS u vezi s uvođenjem vanrednog stanja, kazali su u saopćenju iz SDA.

– SDA smatra da je potrebno, u skladu s Ustavom, ubrzati procedure donošenja odluka u vezi sa stanjem krize uzrokovanim pandemijom koronavirusa te naši zastupnici principijelno nisu protiv uvođenja vanrednog stanja.

Ipak, uznemirujuća je činjenica da je većina u NSRS odbacila zaključke kojima smo tražili da NSRS decidno obaveže Vladu da vanredno stanje ne koristi za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije, prvenstveno kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći povratničkim naseljima.

S obzirom na ranije najave mogućeg uspostavljanja kontrolnih punktova MUP-a RS na međuentitetskoj liniji, kao i skandalozne najave ministra zdravstva Alena Šeranića da će deportirati “državljane FBiH” – odbacivanje navedenih zaključaka predstavlja vrlo opasnu poruku vlasti entiteta RS – saopćeno je.

Izvor vijesti: saff.ba