Selo iz BiH sa 300 izvora pitke vode nekada bilo najljepše u Evropi

Selo Preodac podno Šator planine, koje leži na tromeđi opština Grahovo, Glamoč i Drvar, svojim brežuljcima i proplancima prolaznike ostavlja bez daha, prenosi Danas.

Od 1958. do 1962. godine Preodac sa okolnim selima je bio opština sa preko 3.700 stanovnika, sa policijskom stanicom, poštom… Bilo je i ljudi. Prema popisu iz 1991. godine Preodac je imao 183 stanovnika, a prema posljednjem iz 2013. njih 32. Prije dvije godine tamo ih je živjelo 13.

Selo je nadaleko poznato po svojim prirodnim ljepotama, živopisnim pejzažima, ali ono što prije svega upada u oči su brojni izvori vode za piće.

Prema riječima mještana, u selu ima više od 300 izvora pitke vode, što ga čini jedinstvenim, piše grahovo.org.

Zbog mnoštva izvora i vodotokova, selo je uvijek bilo bogato vodenicama.

Međutim, odlaskom njegovih stanovnika voda se počela povlačiti. Danas su vidljiva presušena korita gde je voda tekla tokom cijele godine.

Samo selo je zdjelastog oblika, a sredina mu je najniža i podvodna. Vjerovatno je ime dobilo zbog svog položaja koji omogućava da ovuda prolazi put iz sjevernog dijela Glamočkog u Grahovsko polje i najjužnija sela Gornjeg Unca.

Od Crkvine vodi put na brežuljak Gradinu gdje se vide dobro očuvani ostaci srednjovjekovne Momčilove kule koji nažalost nikad nisu istraženi do kraja, tako da se o vremenu gradnje može samo pretpostavljati. Ono što je sigurno jeste da se radi o monumentalnoj građevini koju je sagradio neko od bosanskih vladara ili njegov bliži rođak.

Selo Preodac sa preko 300 izvora, Nacionalna geografija je osamdesetih godina prošlog vijeka proglasila kao jedno od najljepših u Evropi.

Srednjovjekovno utvrđenje, kula vojvode Momčila i dan danas svjedoči o dugoj istoriji ovog kraja, a zanimljivo je i da je oko 180 Preočana steklo fakultetsku diplomu, pišu nezavisne.

Izvor vijesti: haber.ba