Šest miliona razloga dijeli Bosnu i Hercegovinu od Evrovizije

Već osam godina na najznačajnijem takmičenju ne čuje se pjesma iz Bosne i Hercegovine. Sankcije zbog duga od šest miliona franaka prepreka su za novi nastup.

Bez obzira na brojne kvalitetne mlade pjevače, nema konkretnih koraka kako bi se vratio dug Evropskoj radiodifuznoj uniji.

“U principu to je kao da nećete da idete na Evropsko prvenstvo u fudbalu, ovo je prvenstvo u muzici. I stalno smo prolazili u finale i vi nećete. Voljeli biste da budete na prvenstvu u košarci, fudbali i ljutite se na igrače koji loše igraju, a ovamo s druge strane ne podržavate ove igrače (pjevače na Eurosongu) koji dobro igraju”, rekao je Zlatan Fazlić Fazla, tekstopisac i pjevač, prenosi N1.

Fuad Backović Deen, predstavnik BiH na Evroviziji, istakao je da nam Evrovizija “pod hitno treba”.

“Vratite nam to. Dajte vratite BiH, dajte priliku našim talentiranim pjevačima i pjevačicama da se popnu na scenu i predstavljaju BiH i brane boje svoje zemlje. To je prilika za promociju cijele zemlje”, kazao je Deen. Za sve je potreban novac.

Bivši šef delegacije BiH na Evroviziji kaže da se takvo ulaganje itekako isplati. To pokazuje i nivo profesionalizma javnog servisa, kao i cjelokupne države.

“Postoje mnoge stvari u državi koje su skupe, a koje se odvijaju i to je tako. Evo nema nas na Eurosongu i da li je bolja situacija? Da li su veće plate na BHRT? Nisu. Ukinuli smo nešto, a benefit ukidanja nije viđen”, rekao je Dejan Kukrić, bivši šef delegacije BiH na Evroviziji.

U međuvremenu brojne države koriste te benefite. Susjedna Hrvatska bila je jako blizu pobjede. Ogromna podrška stigla je i iz BiH.

Izvor vijesti: haber.ba