Sjeverna Makedonija postala 30. članica NATO-a

Sjeverna Makedonija je danas postala 30. članica NATO-a nakon završetka svih formalnih procedura, javlja Anadolu Agency (AA).

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u saopćenju potvrdio da je Sjeverna Makedonija i zvanično postala nova članica NATO saveza.

“Sjeverna Makedonija je danas postala dio NATO porodice. Porodice sa 30 zemalja i oko milijarde stanovnika. Ova porodica počiva na činjenici da je zajedno snažnija i sigurnija u susretu s izazovima”, naveo je Stoltenberg.

Podsjetio je da je Sjeverna Makedonija i do sada učestvovala u brojnim misijama NATO-a, prvenstveno u Afganistanu i na Kosovu, čime je dala značajan doprinos euroatlantskoj sigurnosti.

U sjedištu NATO-a 30. marta će biti održana svečana ceremonija kada će se zastava Sjeverne Makedonije zavijoriti pored zastava drugih zemalja članica Alijanse.

Sjeverna Makedonija je počela postupak priključenja NATO-u u drugoj polovini 2018. godine nakon što je poziv da postane članica ovog vojno-političkog saveza dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu. To se dogodilo nakon što su Skoplje i Atina postigli sporazum u sporu o imenu države.

Izvor vijesti: saff.ba