Slovenija dobila prvu predsjednicu u historiji

Nataša Pirc Musar postala je prva predsjednica Slovenije u historiji te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90 posto glasova, a Pirc Musar dobila je 53.91 posto glasova.

 

Njen protukandidat Anže Logar, koji je dobio 46.09 posto glasova, priznao je poraz.

 

Budući da niti jedan od sedam kandidata u prvom krugu nije dobio više od 50 posto glasova, o novom predsjedniku ili predsjednici odlučio je današnji drugi krug u koji je ušlo dvoje kandidata koji su 23. oktobra dobili najviše glasova.

 

– Slovenija zaslužuje odlučnog, poštenog i srdačnog predsjednika. Predsjednik državničkog stava koji će uvijek zagovarati tolerantan i uvažavajući dijalog. Čula sam to od građana tokom mog putovanja našom lijepom Slovenijom u zadnjih pet mjeseci da žele neovisnu i politički neopterećenu predsjednicu. Računam na to da su tu volju iskazali i danas na biračkim mjestima – poručila je ranije večeras Pirc Musar.

 

Pirc Musar je bivša novinarka, doktorica pravnih nauka i ugledna advokatica koju nerijetko oslovljavaju s nadimkom “Čelična Lady”.

 

Kao nezavisnu kandidatkinju na ovim izborima ovu 54-godišnju Ljubljančanku podržali su bivši slovenski predsjednici Milan Kučan i Danilo Turk, a ponajviše suprug Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca.