Država se odriče prihoda da bi poslodavci radnicima u FBiH dali veće plate

 

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević komentirala je usvajanje budžeta za 2023. godinu kao i najavljene izmjene zakona koji se odnose na stopu oporezivanja dohotka radnika, a koji bi se trebali primjenjivati od 1. januara 2024. godine.

 

Ministrica je istakla kako je budžet najvažniji politički dokument parlamentarne većine u kalendarskoj godini.

 

“Budžet je specifičan jer ga predlaže vlada iz starog saziva poslanicima u novom sazivu. Trudili smo se da bude odraz kretanje na tržištu Federacije”, kazala je Milićević.

 

Govoreći o izmjenama zakona koji se tiču oporezivanja dohotka radnika te predloženim izmjenama propisa koji se bave tom tematikom te bi mogli rezultirati povećanjem plata radnika u iznosu od 100 do 400 KM, istakla je da su se tim zakonima u Vladi FBiH dugo bavili i da je vođena široka javna rasprava.

 

“Još 2018. godine smo uputili prijedlog zakona gdje smo pokazali kako se za 9 posto može smanjiti stopa doprinosa. To se nije usvojilo, ali smo sad kao vlada vidjeli da postoji prostor. Došli smo do podatka da nulta stopa poreza na dohodak, odnosno da kada se država odriče tih prihoda, stvara se prostor poslodavcima da povećaju plate svojim uposlenicima”, naglasila je.

 

Podsjetila je da su svi poslodavci suočeni sa nedostatkom kvalificirane radne snage u svim zanimanjima.

 

“Oni su sami pokrenuli niz aktivnosti da se ti ljudi zadrže na prostoru FBiH. Ovo će biti prilika da zastupnici sagledaju i razmatraju to. Ako ne, ostavljamo lakši dio posla novoj vladi koji prijedlog može eventualno doraditi”, naglasila je federalna ministrica tokom gostovanja u programu RTV HB.

 

Budući da je prijedlog Vlade FBiH da se stopa smanjenja poreza na dohodak primjenjuje od 1. januara 2024. godine, Milićević objašnjava zašto je to tako.

 

“Ti zakoni kad se usvoje, potrebno je dosta prilagodbe, doonšenja pravilnika i drugih podzakonskih akata, kod poreskih uprava i kod privrednika za što treba barem pola godine”, objašnjava.

 

 

Istakla je i kako Federacija BiH za 2023. godinu ima akumulirani suficit sredstava.