Španija, Irska i Norveška zvanično priznale Palestinu!

Premijer Španije Pedro Sanchez danas je održao konferenciju za medije na kojoj je i ozvaničio špansko priznanje države Palestine, pišu vijesti.

U obraćanju naciji, Sanchez je rekao kako je ovo historijska odluka.

“Na današnjem sastanku Vlada Španije će odobriti priznanje Države Palestine. Španija će se tako pridružiti više od 140 zemalja koje već priznaju Palestinu kao državu u svijetu. Ovo je historijska odluka koja ima jedan cilj. Pomoći Izraelcima i Palestincima da postignu mir. To nije odluka koja je usmjerena protiv bilo koga”, rekao je Sanchez.

Ministar vanjskih poslova Norveške Espen Barth Eide izjavio je kako je službeni dokument o priznanju uručio palestinskom premijeru Mohammedu Mustafi još 26. maja kada su se sastali u Briselu, a danas je to priznanje postalo i pravosnažno.

“Norveška je više od 30 godina jedan od najjačih zagovornika palestinske države. Današnji dan, kada Norveška i zvanično priznaje Palestinu kao državu, predstavlja prekretnicu u odnosima između Norveške i Palestine”, rekao je ministar vanjskih poslova Espen Barth Eide.

Nakon što je španski premijer Pedro Sanchez jutros saopćio odluku o priznanju Palestine, uslijedio je sličan potez iz Dublina – Irska je i zvanično priznala Palestinu.

Kao što je i najavljeno, Vlada Irske danas će i zvanično krenuti u formalizaciju priznanja što će značiti i pretvaranje predstavništva Irske u Palestini u ambasadu te unapređenje odnosa između Irske i Palestine.

“Apsurdno je govoriti o tome kako je priznanje Palestine antiizraelski potez. Nema smisla iznositi tu optužbu ili tu tvrdnju. Mislim da će naša odluka biti katalizator za druge da razmotre svoju poziciju. Mislim da je ovo veoma značajan i historijski trenutak za našu zemlju, kao i Španiju te Norvešku”, rekao je šef irske diplomatije Micheal Martin.

Izvor vijesti: haber.ba