Stanovnici Venecije traže da se smanji priliv turista

Ove godine, Venecija očekuje rekordni broj posjetilaca, a po svemu sudeći, lokalnom stanovništvu se to nimalo ne dopada.

Dok se može raspravljati o tome da li je Venecija turistička zamka, jedno je sigurno, ona postaje turistički grad.

Ove godine, očekuje se da će broj turista koji posjete grad dostići rekordan broj, izvjestio je Wall Street Journal, dok istovoremeno, broj stalnih stanovnika opada. Prošle godine, prvi put u tri vijeka, populacija Venecije pala je ispod 50.000.

Najnoviji izvještaj navodi da je septembar prvi mjesec ikada kada je broj kreveta u hotelima i kratkoročnim iznajmljivanjima veći od broja ljudi koji žive u Veneciji.

Priliv posjeta
Venecija se uvijek suočavala sa prilivom posjetilaca, posebno u vrhuncu ljetnje sezone. Ali, brojke su u posljednjim godinama porasle i lokalci sada kažu da je grad na prekretnici. Biznisi koji su nekad služili stanovnicima zatvaraju se u korist prodavnica suvenira i restorana koji privlače putnike, a neke vrste doktora su toliko teške za naći da stanovnici moraju putovati na italijansko kopno radi lječenja.

Da bi se borila protiv prekomjernog turizma, Venecija je preduzela korake poput zabrane velikim krstarećim brodovima da se previše približavaju centralnim ostrvima. Ipak, lokalni istraživači kažu da kada veliki brodovi i privatne jahte prolaze kroz lagunu, oni štete gradu, iako se gradsko vijeće s tim ne slaže. Sljedeće godine, Venecija će naplaćivati dnevnim posjetiocima 5 eura za ulazak u grad tokom vrhunca sezone.

Lokalci smatraju da to nije dovoljno. Jedan od njih je rekao da je ta naplata samo “flaster” za problem. Drugi bi voljeli da vide da grad podrži veće mjere u korist lokalaca, kao što su ograničenja na kratkoročna iznajmljivanja poput Airbnb-a, podsticaji za vlasnike nekretnina da iznajmljuju Venecijancima, i ograničenje na izgradnju novih hotela.

Dok gradska vlada ne preduzme takve korake, lokalci osjećaju da je na njima da svijet upoznaju sa njihovim problemima i da zadrže grad u svojim rukama.

Izvor vijesti: haber.ba