Stradanje insana između Wuhana i Mahana

Autor: Ahmad Zaidan

Wuhan je epicentar izbijanja virusa korona koji je poharao svijet, a Mahan je iranska aviokompanija pod kontrolom korpusa Kuds, za koju se smatra da je direktono odgovorna za uvoz korone iz Kine u Iran, a potom i izvan Irana u sklopu letova na brojne destinacije u svijetu.

Bahram Parsi, član iranskog parlamenta, prema časopisu Foreign Policy, je otkrio činjenicu da je iranski Mahan Airlines glavni osumnjičeni za prijenos virusa iz kineskog grada Wuhana u Iran. No, uprkos tome što je rano govorio o tom pitanju i što je poluslužbena studentska novinska agencija Irana govorila o ulozi  Mahan Aira u tom procesu, a iranska uprava civilnog vazduhoplovstva najavila obustavu letova u inostranstvo, Mahan je još čitavu sedmicu nastavio letove za Wuhan. Na taj način je korona „probila“ izolaciju koja joj je nametnuta i krenula u svijet.

Iranskoj mehanskoj mreži, koja je povezana s Revolucionarnom gardom, uvedene su međunarodne sankcije od početka sirijske revolucije zbog njenog učestvovanja u premještanju opreme, vojnika i sektaških milicija iz Afganistana i Irana u sirijske gradove pod ruskom i iranskom okupaciom, ali je i dalje djelovala u punom kapacitetu unatoč tome što je sirijsko revolucija ušla u desetu godinu.

Režimsko skrivanje da se virus širi Iranom, nedostatak ozbiljnosti i strogosti u početnom suočavanju s virusom, još više su pogoršavali njegovo širenje, a stvar je dodatno pogoršalo to što vlasti nisu stavile gradove u izolaciju, nisu nametnule ograničenja kretanja i nisu zatvorile šiijska svetišta. Sve su to faktori koji su, prema stručnjacima, formirali epicentar širenja i prenošenja virusa.

No, najopasnije od svega je nastavak takvih putovanja u zemlje koje su danas podložne iranskom utjecaju, kao što su Irak, Sirija i Liban, što prijeti širenjem virusa u zemljama koje nisu u stanju da se suoče sa ovakvom pošasti.  Da ne spominjemo koliko je za širenje ovog virusa opasno prisustvo proiranskih sektaških milicija u ugroženim područjima, i koliko je to opasno za širenje i prenošenje virusa ne samo među stanovnicima tih nego i susjednih zemalja.

Izvor vijesti: saff.ba