Tanović odgovorio NiP-u Novo Sarajevo: Sa mnom se nikada nećete dogovoriti!

Zaista sam svjestan da njih i njihove mikrofondžije boli što su spriječeni i nisu uspjeli da izmanipulišu proces imenovanja općinske izborne komisije

 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović odgovorio je na najave vijećnika NiP-a u ovoj općini da mu uskraćuju podršku.

 

Njegovu reakciju prenosimo u nastavku.

 

– Cijenjeni sugrađani, mediji, kolege političari,

Razmišljao sam tokom vikenda da li uopšte da se osvrćem na prošlosedmične objave i farsu u režiji pojedinaca iz Stranke „Narod i Pravda Novo Sarajevo“, njihovih megafona i mikrofona, i odlučio da ovog puta ne trebate da budete uskraćeni za potpunu političku informaciju.

 

U prethodnih više od dvije godine u nekoliko navrata sam iznosio kritike na račun nekih pojedinaca i stranaka, govorio da na mene vrše pritisak, da me politički ucjenjuju i ne dozvoljavaju da izvršavam preuzete obaveze načelnika.

 

Zbog viših ciljeva, izbora 2022. godine, zbog korektnosti i nadanja da će se nešto ipak promijeniti, nisam iznosio imena iako su javnost i građani to zahtijevali od mene. Danas mogu slobodno da konstatujem da iza svih navedenih problema stoji Općinska organizacija Naroda i Pravde Novo Sarajevo sa nekoliko neodgovornih populista iz Općinskog vijeća koji su posljednjih dana jasno pokazali ko zapravo stoji iza njih. Da li su oni sposobni da sve to rade sami ili neko sa viših nivoa kreira takvu politiku vrijeme će pokazati, iako želim da vjerujem da se ipak radi o djelovanju neostvarenih i neodgovornih pojedinaca.

 

Moje skromno mišljenje je da je opće poznato da sam korektan čovjek dobre naravi i konstruktivnog dijaloga. Spomenuti pojedinci su to u prethodne dvije godine bestidno iskoristili i zloupotrijebili.

 

Međutim, ono što nisu mogli da pretpostave, ali su veoma brzo toga postali svjesni, jeste da kada me počnu politički ucjenjivati i reketirati, moja blagost i iznimna tolerancija prestaju. Tada postajem beskompromisan zaštitnik vlastitog integriteta, lokalne zajednice koju predstavljam i građana koji su mi dali povjerenje. U narednom periodu o svemu ovome će se itekako imati priliku uvjeriti.

 

Narod i Pravda Novo Sarajevo, koliko god nekome to izgledalo naivno, veoma dobro zna šta radi. Od samog početka rada ponašaju se kao opozicija, a u javnosti se predstavljaju kao pozicija. Nakon što im nije pošlo za rukom da me “drže pod kontrolom”, na socijalnim mrežama su okupili veliki broj “botova”, te preko tih svojih mikrofona, kao što je u više navrata najavljivao – prijetio jedan od njihovih visoko pozicioniranih zvaničnika, šire neistine i dovode građane u zabludu, a sve sa samo jednim ciljem: “Ubijanje političkog djelovanja i karaktera općinskog načelnika”.

 

Oni su sudionici svih procesa

 

Pri tome svjesno prešućuju i izbjegavaju činjenicu da su od početka upravo oni sudionici svih procesa, da su oni vlast i rukovodioci najbitnijih općinskih komisija i kao takvi kreatori brojnih nepravilnosti u radu istih, pri tome nevješto sebe predstavljajući zaštitnicima prava i borcima za građane i državu.

Ja sam zaista svjestan da njih i njihove mikrofondžije boli to što su spriječeni i nisu uspjeli da:

 

(a) izmanipulišu proces imenovanja općinske izborne komisije,

 

(b) izmijene akte i postave svoje poslušnike u strukture savjeta mjesnih zajednica,

 

(c) imenuju pojedince na dvije, tri i više funkcija,

 

(d) imenuju nestručne i nekompetentne osobe na rukovodeće pozicije samo zato što su privatno i sportski povezani,

 

(e) da dodijele općinske stanove svojim prijateljima i rodbini, i

 

f) dokažu tezu o netransparentnom radu i nedovoljnoj otvorenosti administracije, obzirom na činjenicu da je baš 2022. godine ONS proglašena najotvorenijom i najtransparentnijom lokalnom zajednicom u BiH.

 

“Rade ono protiv čega su se borili”

 

Itekako sam svjestan da ih boli što su njihove želje da ponize političke oponente nakon izbora 2020. godine pale u vodu, nesvjesni da smo se mi borili upravo protiv takvog načina vođenja politike i da su im građani na posljednjim izborima 2022. godine poslali jasnu poruku šta misle o njihovom radu.

 

Gospodo populisti, moj politički komoditet bio bi neupitan da vam je gore navedeno dopušteno! Nije i neće vam nikada biti dopušteno da radite upravo ono protiv čega smo se borili!

 

Zloupotreba Općinskog vijeća, pojedinih općinskih službi i pojedinaca u njima mora i biće zaustavljena.

 

Na vašu poruku da ćete zaustaviti pojedince i mikrofondžije koji trenutno “truju” javnost sa izmišljenim i fingiranim aferama, ukoliko se “dogovorimo” dajem veoma direktan i nedvosmislen odgovor:

 

Sa mnom se nikada nećete dogovoriti!