To je teško ubistvo, oni koji su za to osumnjičeni trebalo bi da su u pritvoru“: Poznati advokat o smrti brata osumnjičenog za ubistvo Danke u stanici u Boru

Mora da postoji zapisnik sa saslušanja osumnjičenog (Dalibora Dragijevića) i mora da se zna koji inspektori su ga ispitivali kada je umro. To je takođe teško ubistvo i ti ljudi bi već trebalo da su u pritvoru. Bojim se da je tom smrću taj slučaj, to strašno ubistvo devojčice, dovedeno u ćorsokak jer bi osumnjičeni mogli da promene svoje iskaze na sudu i da kažu da im je policija iznudila priznanje. Policija bi trebalo da je pribavila i dovoljno materijalnih dokaza, pre svega bioloških tragova a ne da mora da pribegava iznuđivanju priznanja od osumnjičenih“, objašnjava Borivoje Borović.

Po njemu, prvi problem koji je uticao na istragu je nastao kada su se u rad policajaca umešali političari.

„Političar je dao prvu kvalifikaciju dela, da je u pitanju teško ubistvo devojčice. Time se usmerava i pravac istrage, ali i javno mnjenje, što je nedopustivo. Onda neki policajci misle da istraga treba da ide u tom pracu. Političari su laici koji se oglašavaju o tim stvarima i to ne bi smelo da se radi. Takođe, ni policajci ne bi trebalo da iznose dokaze u javnost, pa ne bi bilo loše da se vrati nekadašnje krivično delo zabrane oglašavanja u javnosti, makar dok traje istraga i o svemu bi javnost trebalo da informiše tužilaštvo“, objašnjava Borović.

Borivoje Borović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs
Po njegovim rečima, slučaj iz Bora i smrt Dalibora Dragijevića podseća u mnogome na smrt slikara Dragana Maleševića Tapija, u zgradi beogradske policije u bivšoj Ulici 29. novembra, sadašnjem Bulevaru Despota Stefana.

Banjsko polje Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
„On je saslušavan tokom istrage o Makinoj grupi (Željko Maksimović Maka), mučen je, maltretiran i gušen kesom. U jednom trenutku mu je srce eksplodiralo, a zvanično je saopšteno da je preminuo od srčanog udara. Samo nije rečeno da je to bio posledica gušenja plastičnom kesom“, objašnjava advokat,piše Nova.rs

Izvor vijesti: haber.ba