U BiH se sklapa sve manje brakova, evo zašto

Sve više mladih odgađa ili u potpunosti izbjegava brak, dok se žene sve manje odlučuju za instituciju braka. Ovi trendovi, koji su vidljivi širom BiH, pokreću brojna pitanja i razmatranja o društvenim, ekonomskim i kulturnim promjenama koje oblikuju naše društvo.

Jedan od ključnih faktora koji utječe na ovaj trend je promjena prioriteta i vrijednosti među mladima. Tradicionalni koncept braka kao ključnog elementa u životu sve više gubi svoju važnost u korist individualnih sloboda, osobnog razvoja i karijernih ambicija.

Mladi sve više teže neovisnosti i samostalnosti, što često podrazumijeva odgađanje ili izbjegavanje braka i osnivanje porodice.

Pored toga, ekonomska nestabilnost i izazovi koji proizlaze iz nje također igraju značajnu ulogu u smanjenju stope brakova i udaja. Visoki troškovi života, nezaposlenost ili nesigurnost posla mogu otežati mladim ljudima planiranje budućnosti i osnivanje porodice.

Mnogi se mladi osjećaju nespremni ili financijski nesposobni za preuzimanje odgovornosti koja dolazi s brakom i roditeljstvom.

Društvene promjene također imaju utjecaj na percepciju braka i porodice. Sve veći broj razvoda i nestabilnosti u brakovima može potkopati vjeru mladih u dugoročnu održivost braka.

Također, sve veći broj alternativnih životnih stilova i oblika zajedništva, poput vanbračnih partnerstava ili samohranog roditeljstva, pruža mladima više opcija izbora osim tradicionalnog braka.

Isto tako, promjene u društvenim normama i vrijednostima otvaraju vrata većoj inkluzivnosti i prihvatanju različitosti u porodičnim modelima, piše akta.

Izvor vijesti: haber.ba