U bivšoj Jugoslaviji čak 620 stranaka: U BiH 87

Druga po broju partija je Srbija (120), a slijede Bosna i Hercegovina (87), pa Slovenija (87). U Sjevernoj Makedoniji aktivne su 63 stranke, piše crnogorski portal Analitika.me.

Podsjetimo, danas se u Bosni i Hercegovini osniva i nova stranka. U Tešnju se održava osnivačka skupština stranke “Naprijed”, iza koje stoji trenutni državni parlamentarac Šemsudin Mehmedović. On je sredinom prošlog mjeseca istupio iz SDA.

U Crnoj Gori je zvanično registrovana 51 stranka, no u međuvremenu je bilo i formiranja novih. Manje stranaka jedino je na Kosovu, 47.

I to upravo je u Crnoj Gori uvjerljivo najviše stranaka ‘po glavi birača’. Naime, u prosjeku na svakih 10.600 glasača u dođe po jedna partija.

Kada su u pitanju procedure, najmanje potpisa za osnivanje stranke potrebno je u Hrvatskoj, 100. Po 200 je potrebno u Crnoj Gori i Sloveniji, po 500 u BiH i na Kosovu, a 1.000 u Sjevernoj Makedoniji.

S druge strane, za formiranje stranke u Srbiji neophodno je skupiti potpise 10.000 punoljetnih građana, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba