Doktorica tvrdi da jedna navika smanjuje stres, a povećava nivo hormona sreće

Nakon obilnog obroka, čak i najlakši oblik tjelesne aktivnosti može nam se činiti zahtjevnim. Ipak, postoje mnoge dobrobiti hodanja nakon jela koje bismo svi trebali uzeti u obzir. Ako poslije jela krenemo u šetnju, smanjit ćemo nivo stresa i povećati nivo serotonina, hormona sreće.

Doktorica osteopatske medicine Heder Viola popisala je pet razloga zbog kojih bismo trebali usvojiti ovu naviku nakon svakog obroka, bilo da je riječ o doručku, ručku ili večeri.

Poboljšana probava
Nadutost, zatvor, refluks kiseline, želučane tegobe – sve su to neugodni znakovi da možda imamo probavne smetnje nakon što jedemo. Jedan od načina za ublažavanje tih simptoma je brza šetnja od deset minuta, piše Index.hr.

– Hodanje nakon jela stimulira naš želudac i crijeva, čime se hrana brže kreće kroz naše tijelo i lakše ju možemo probaviti – objasnila je Viola.

Smanjen rizik od bolesti srca
Redovni oblici tjelesne aktivnosti izvrsni su za zdravlje srca. Izvođenje kratkih, brzih vježbi, poput 10 do 15 minuta hodanja nakon obroka, može biti korisno za smanjenje rizika od srčanih bolesti, piše Vogue.

Normaln nivo šećera u krvi
Viola navodi da kretanje nakon jela može dovesti do pretjeranih skokova nivoa šećera u krvi. Prevelika količina šećera u krvi preopteretit će našu jetru i mišiće, koji inače pohranjuju šećer u krvi, i uzrokovati da inzulin u našim tijelima pohranjuje sav višak na drugim mjestima. Ako se ovo nastavi događati, s vremenom će naša tijela postati otporna na inzulin i povećat ćemo rizik od dijabetesa tipa 2.

Promicanje zdravog mršavljenja
Redovno vježbanje najučinkovitiji je način da budemo zdravi, ali čak i kratka šetnja nakon obroka može pomoći u mršavljenju ili održavanju trenutne težine. Viola tvrdi da moramo sagorjeti više kalorija nego što ih unosimo kako bismo lakše gubili kilograme.

Bolji san
Šetnja nakon večere posebno pomaže regulirati cirkadijalni ritam, odnosno poboljšava tjelesni prirodni ciklus spavanja i buđenja, objasnila je doktorica. Nadalje, ističe da redovne šetnje nakon obroka mogu olakšati nelagodu u želucu te pridonijeti mirnom snu tokom noći.

Iako se hodanje preporučuje nakon jela, Viola savjetuje da ne radimo nešto suvišno, poput trčanja ili intenzivne tjelovježbe, jer će to dovesti do problema s probavom. S obzirom na mnogobrojne dobrobiti, šetnja predstavlja jednostavan način očuvanja zdravlja.

Izvor vijesti: haber.ba